- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva poručuje Jerevanu: Pravite ogromnu grešku

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Pratite nas
Jerevan pravi ogromnu grešku svesno pokušavajući da uništi višestruke i vekovne veze sa Rusijom, praveći od zemlje taoca geopolitičkih igara Zapada, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Navodi se da jučerašnje obraćanje premijera Jermenije Nikola Pašinjana o nezavisnosti sadrži neprihvatljive napade na Moskvu i izaziva samo odbacivanje.
„Radi se o pokušaju da se skine odgovornost sa sebe za neuspehe u unutrašnjoj i spoljnoj politici, prebacujući krivicu na Moskvu“, ističe ruska strana.
Kako je precizirano, šef jermenske Vlade u suštini je priznao da je sve ovo vreme Jerevan svesno pripreman za zaokret od Moskve.
„Korake, osmišljene tako da Jermenija krene novim, zapadnim vektorom razvoja, neubedljivo pravdaju navodnim greškama Rusije i ODKB“, dodaje Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Komentarišući situaciju sa protestima u Jermeniji, ruska strana demantuje navode da ih je navodno podsticala Moskva.
„Takav neodgovoran pristup Pašinjanovog tima izazvao je razumljivo nezadovoljstvo dela jermenskog društva, što se odrazilo u narodnim protestima. Naravno, tvrdnje da ih je podstrekivala Rusija nemaju veze sa realnošću“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je Rusija uvek bila verna svojim savezničkim obavezama, poštovala je jermensku državnost i nikada nije stavljala tu zemlju pred izbor: „s nama ili protiv nas“.
„Pašinjan je, umesto da ispoštuje sporazum lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije iz novembra 2020. da odluku o statusu Nagorno Karabaha ostavi budućim generacijama, podlegao nagovorima Zapada“, konstatuje rusko Ministarstvo.
Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će Rusija nastaviti da radi na poštovanju prava jermenskog stanovništva u Karabahu, te da Jermenija ostaje saveznik Rusije.

Eskalacija situacije u Nagorno Karabahu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana 19. septembra je saopštilo da je Baku pokrenuo antiterorističku operaciju lokalnog karaktera u Nagorno Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka. Uz posredovanje ruskih mirotvoraca, vlasti Nagorno Karabaha su u sredu 20. septembra prihvatile predlog o prekidu vatre od 11 sati, saopštile su vlasti nepriznate republike. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su Azerbejdžan i Karabah dogovorili potpuni prekid vatre.
Prošle godine Jerevan i Baku su uz posredovanje Rusije, SAD i EU počeli pregovore o budućem mirovnom sporazumu.
Prethodno, krajem maja 2023. godine, Pašinjan je izjavio da njegova zemlja priznaje suverenitet Azerbejdžana zajedno sa teritorijom Karabaha, u ukupnoj površini od 86,6 hiljada kvadratnih kilometara. Azerbejdžanski lider Ilham Alijev izjavio je da Baku i Jerevan mogu da potpišu mirovni sporazum u najskorije vreme, ukoliko Jerevan ne promeni svoj stav.
Ruski predsednik Vladimir Putin je na sednici Istočnog ekonomskog foruma izjavio da je jermensko rukovodstvo, zapravo, priznalo suverenitet Azerbejdžana nad Nagorno Karabahom. Predsednik je istakao da to nije bila odluka Rusije, već odluka jermenskih vlasti. Istovremeno, on je saopštio da je u kontaktu sa Pašinjanom i da nema problema u komunikaciji.
Pogledajte novo izdanje emisije „Moj pogled na Rusiju“:
Ruski mirovnjaci pomažu stanovnicima Karabaha - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
RUSIJA
Kremlj: Jermenija ostaje saveznik Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala