- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Jermenija ostaje saveznik Rusije

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRuski mirovnjaci pomažu stanovnicima Karabaha
Ruski mirovnjaci pomažu stanovnicima Karabaha - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Pratite nas
Rusija će nastaviti da radi na poštovanju prava jermenskog stanovništva u Karabahu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
On je napomenuo da Jermenija ostaje saveznik Rusije, a Jermeni – narod blizak Rusima.
„Jermenija ostaje naš saveznik, nama bliska država. Jermeni su nam blizak narod. Znate da u našoj zemlji živi više Jermena nego u celoj Jermeniji. Znatno više. Nastavićemo da ispunjavamo svoje funkcije, nastavićemo dijalog sa jermenskom stranom, sa (jermenskim premijerom Nikolom) Pašinjanom. Takođe ćemo nastaviti da radimo na tome da se poštuju sva prava stanovnika Karabaha, odnosno karabaških Jermena“, istakao je Peskov.
Prema njegovim rečima, za sada se ne može ništa reći o perspektivama za prisustvo ruskih mirovnjaka u Karabahu, Rusija nastavlja kontakte sa Bakuom.
„Malo je verovatno da će to za sada neko moći da kaže, jer se oni sada tamo faktički nalaze na teritoriji Azerbejdžana. Nastavljamo kontakte sa Bakuom“, rekao je Peskov novinarima.
Peskov je napomenuo da ruski mirovnjaci pružaju pomoć i da su prisutni na pregovorima koji su već počeli između karabaških Jermena i predstavnika azerbejdžanskih vlasti.
On je dodao da će Rusija nastaviti dijalog sa Jermenijom, uključujući o sa premijerom zemlje Nikolom Pašinjanom, ali se kategorično ne slaže sa pokušajima da se za nešto okrive ruski mirovnjaci.

„Prvo, dijalog se nastavlja na različitim nivoima sa Jermenijom, posebno u ovim teškim danima. Znate, nedavno je Putin razgovarao telefonom sa Pašinjanom. Shvatamo emocionalni naboj ovog trenutka, ali se kategorički ne slažemo sa pokušajem da se odgovornost prebaci na rusku stranu, a posebno na ruske mirovnjake, koji pokazuju pravo junaštvo, obavljajući svoje funkcije u skladu sa mandatom koji imaju. I niko ne može da krivi mirovnjake da nešto ne rade kako treba. Nikada se nećemo složiti sa takvim primedbama“, rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, za sada nema nagoveštaja o perspektivi trilateralnog sastanka lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije.
Takođe je napomenuo da su dobrodošli i drugi mirovni napori da se situacija reši.
Glavna stvar u rešavanju situacije u Karabahu je izbegavanje pokušaja trećih strana, koje nemaju posrednički potencijal, da uspostave svoje prisustvo na Kavkazu, ocenio je portparol.
Prema njegovim rečima, malo je verovatno da će to pomoći situaciji, međutim, „ako neko može da pomogne da se smanji nivo napetosti, da pomogne u integraciji jermenskog stanovništva Karabaha u novu realnost, to se može samo pozdraviti“. Ali za to je potrebna saglasnost svih strana, dodao je Peskov.

Eskalacija situacije u Nagorno Karabahu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana 19. septembra je saopštilo da je Baku pokrenuo antiterorističku operaciju lokalnog karaktera u Nagorno Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka. Uz posredovanje ruskih mirotvoraca, vlasti Nagorno Karabaha su u sredu 20. septembra prihvatile predlog o prekidu vatre od 11 sati, saopštile su vlasti nepriznate republike. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su Azerbejdžan i Karabah dogovorili potpuni prekid vatre.
Prošle godine Jerevan i Baku su uz posredovanje Rusije, SAD i EU počeli pregovore o budućem mirovnom sporazumu.
Prethodno, krajem maja 2023. godine, Pašinjan je izjavio da njegova zemlja priznaje suverenitet Azerbejdžana zajedno sa teritorijom Karabaha, u ukupnoj površini od 86,6 hiljada kvadratnih kilometara. Azerbejdžanski lider Ilham Alijev izjavio je da Baku i Jerevan mogu da potpišu mirovni sporazum u najskorije vreme, ukoliko Jerevan ne promeni svoj stav.
Ruski predsednik Vladimir Putin je na sednici Istočnog ekonomskog foruma izjavio da je jermensko rukovodstvo, zapravo, priznalo suverenitet Azerbejdžana nad Nagorno Karabahom. Predsednik je istakao da to nije bila odluka Rusije, već odluka jermenskih vlasti. Istovremeno, on je saopštio da je u kontaktu sa Pašinjanom i da nema problema u komunikaciji.
Ruska vojska pokazalo slanje konvoja sa stanovnicima Karabaha u Jermeniju - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2023
RUSIJA
Ruska vojska obezbeđivala kolonu stanovnika Karabaha koja odlazi u Jermeniju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala