Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Da li Kfor ima misiju da pomaže Prištini

© AP Photo / Visar KryeziuVozilo Kfora snimljeno u selu Banjska
Vozilo Kfora snimljeno u selu Banjska - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Pratite nas
Kfor je svoj posao prepustio da rade nelegalne kosovske formacije tako što nije sprečio ni postavljanje barikada niti ulazak kosovskih specijalaca potom na sever Kosova. Kasnije je Albancima pomogao zatvorivši izlaze ka centralnoj Srbiji. Kfor odnosno NATO je ovim jasno stavio do znanja na čijoj je strani.
Ovo su reči Vladimira Lazarevića penzionisanog general-pukovnika Vojske Jugoslavije i komandanta Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije za vreme rata na Kosovu i Metohiji i NATO bombardovanja SRJ, a kasnije i komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije, povodom terora koji su Albanci izveli pred nosom Kfora a koji je doveo do prolivanja krvi sa obe strane.

Kfor je na strani Prištine

„Ovo je tipično ponašanje Zapada, pokrovitelja Aljbina Kurtija i njegove političke bratije na Kosovu i Metohiji. Podsećam, da kada je Amerika 1998. godine OVK proglasila za terorističku organizaciji čitav svet je znao da Srbija ima problem sa teroristima u svojoj južnoj pokrajini. Isto tako prošlo je samo par meseci kada su Amerikanci obrnuli ploču i poslali Ričarda Holbruka u štab OVK u Juniku, nakon čega su ovi od terorista postali borci za slobodu,“ ističe Lazarević.
Sad ti isti teroristi iz OVK preobučeni u nove uniforme i sa novim imenom nastavljaju tamo gde su stali. S tom razlikom što u to vreme Srbe na Kosovu i Metohiji je branila srpska vojska i policija a sada to ne radi niko, s obzirom da je Kfor pogazio svoju misiju koja mu je Rezolucijom 12 44 poverena kroz vojno-tehnički Kumanovski sporazum.
„Sada odjednom imamo zamenu teza, da preobučeni teroristi jure i nazivaju teroristima ljude, tačnije Srbe, koji nema ju veze sa terorizmom. Ali Zapad i cilja da se Priština tako ponaša jer su za njih Srbi koji brane goli život postali izgleda teroristi. To okupljanje srpskog naroda i postavljanje barikada je borba za opstanak, a ne terorističko organizovanje. Zapad osuđuje pogibiju kosovskog policajca ali ne i ubistvo Srba,“ ističe Lazarević.

Skoro pa repriza 2004. godine

Po njegovim rečima, Kfor prema onome što je u opisu njegovog zadatka na KiM nije smeo da dozvoli da dođe do ovako nečega jer je imao saznanja i da se postavljaju barikade kao i o ulasku kosovskih policajaca na sever Kosova.
„Nije smeo Kfor da dozvoli da specijalne snage ROSU Kosova vršljaju po severu KiM pre svega jer to ne dozvoljava ni Rezolucija 12 44, dakle Ujedinjene nacije. Kfor to nije sprečio zato što je sasvim izvesno da je Zapad dao odobrenje Prištini da svu nacionalnu oružanu silu upotrebe da pobije što više Srba. Kfor, to jest NATO, se saglasio jednostavno sa tim i normalno da nije izvršio ni delić svoje misije, kao što to nije radio ni 2004. godine kada je bio pogrom Srba i kada su Albanci sa Kosova i Metohija u jedom cugu praktično oterali više Srba nego za vreme rata. Tačan je i podatak da je više Srba nastradalo na KiM od kako je Kfor preuzeo brigu o njihovoj bezbednosti nego 1999. godine,“ kaže Lazarević.
Dakle, zaključuje naš sagovornik, ako je neko do sada imao dileme ili razmišljanja u vezi sa ulogom Kfora i kolektivnog Zapada na Kosovu i Metohiji ovim događajem treba da budu razuvereni, jer oni su nosioci svih zapleta sa svojim podanicima iz preobučene OVK.
Preti li haos i širi sukobi na KiM i kome bi to najviše odgovaralo pogledajte u najnovijoj emisiji „Svet sa Sputnjikom“:
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Podkast
Sada i bez rukavica: Kurti i Zapad otvorili lov na Srbe na KiM | Svet sa Sputnjikom
Tzv. kosovski policajci u selu Banjska - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
SRBIJA
Srpska lista: Bar dvojica Srba ubijeni pošto su se predali, tražićemo istragu
Ministar odbrane Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
SRBIJA
Vučević: Kurti isključivi krivac za situaciju na KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala