- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Rodno mesto atomske bombe: Zašto Amerikanci ponovo šire laboratoriju u Los Alamosu

© AP Photo / Los Alamos National LaboratoryLaboratorija u Los Alamosu
Laboratorija u Los Alamosu - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2023
Pratite nas
Američka laboratorija u Los Alamosu, u kojoj je nastala prva atomska bomba, širi se zbog nove misije, najveće od projekta „Menhetn“ koja je donela na svet nuklearno oružje.
Laboratorija u Los Alamosu u protekle dve godine zaposlila je 3.300 novih radnika, čime je ukupan broj zaposlenih premašio 17.270. Mnogi od tih radnika putuju s raznih lokacija u severnom Novom Meksiku, pa čak i iz Albukerkija, zbog čega se stanovništvo Los Alamosa gotovo udvostruči tokom radne nedelje, piše AP.
Dok je tehnologija promenila radne procese u Los Alamosu, kultura tajnovitosti i predanosti dužnosti uspostavljena četrdesetih godina ostaje nepromenjena, navodi agencija. Džejms Oven, pomoćnik upravnika laboratorije za inženjerstvo oružja, kaže da ono što rade „ima smisla“ i da to „nije posao, to je poziv“.
Osim održavanja nuklearnih zaliha, laboratorija se bavi i drugim poslovima od značaja za nacionalnu sigurnost i istraživanja u područjima kao što su proučavanje svemira, superračunari, obnovljiva energija...
Primarni fokus, međutim, ostaje proizvodnja plutonijumskih jezgara, srži nuklearnog oružja. Plutonijumska jezgra su i u središtu novog projekta, čija je posledica širenje Los Alamosa – modernizacije nuklearnog arsenala, navodi AP.
© AP Photo / Susan Montoya BryanIzgradnja novog stambenog kompleksa u Los Alamosu
Laboratorija u Los Alamosu - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2023
Izgradnja novog stambenog kompleksa u Los Alamosu
Uprkos zabrinutostima grupa za nadzor i protivnika širenja nuklearnog oružja o neophodnosti i ceni novog atomskog oružja, protivljenje unutar grada Los Alamosa je malo, zbog snažne prisutnosti laboratorije u zajednici.
Širenje laboratorije opteretilo je lokalno tržište rada, pojavio se manjak nekretnina, a i saobraćaj se pojačao. Uprkos tim izazovima, Los Alamos se može pohvaliti visoko obrazovanom populacijom, gde su generacije porodica radile u laboratoriji. Tako ovaj grad ima u proseku najobrazovaniju populaciju u SAD, a mnogi stanovnici imaju diplomu mastera ili su doktori nauka.
Sigurnosne mere u Los Alamosu razvile su se od vremena Projekta „Menhetn“, postao je otvoreni grad 1957, ali određena područja i istorijska mesta ostaju zabranjena za javnost.
Film Kristofera Nolana „Openhajmer“ nedavno je skrenuo pažnju svetske javnosti na Los Alamos, podstakavši povećanu posećenost ali i zahteve da savezna vlada proširi odštetu za posledice nuklearnih proba na stanovnike zapadnih američkih saveznih država.
Kadar iz filma Openhajmer - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
DRUŠTVO
Mračna istorija američke nuklearne bombe koja nije prikazana u filmu „Openhajmer“
Kamermani snimaju nuklearnu eksploziju u okviru operacije Plumbbob na poligonu Nevada u SAD, 1957.  - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2023
KULTURA
Od Menhetna do Zaporožja: Kad cepanje atoma oslobodi zle duhove iz mraka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala