- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Premijera novog artiljerijskog sistema: Šta će biti prikazano na Sajmu naoružanja „Partner 2023“

© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo odbrane Republike SrbijeHaubica "nora"
Haubica nora - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2023
Pratite nas
Jedanaesti Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2023“ počinje sutra i do 28. septembra u halama 1, 4 i 2A, kao i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, biće izloženi aduti srpske namenske industrije, ali i drugih zemalja. General Slavko Rakić kaže da će po prvi put javnost imati priliku da vidi novi artiljerijski sistem.
Tokom četiri sajamska dana, u Beogradu će se predstaviti više od 150 domaćih i inostranih proizvođača.
General Slavko Rakić iz Ministarstva odbrane ističe da će, prema dosadašnjim podacima, ovogodišnji sajam biti rekordan po više parametara.
„Više od 7.000 posetilaca i izlagača do sada je prijavilo svoj dolazak, 154 kompanije, što domaćih, što stranih. Stranih je iz 18 zemalja. Takođe, 30 stranih zvaničnih delegacija, od kojih je veći broj čak i na ministarskom nivou. Tako da će ovaj sajam po svim tim parametrima biti mnogo veći nego što su bili u prethodnom periodu, kao i po broju noviteta“, ističe Rakić.
Kaže da će novitet na sajmu biti uglavnom iz oblasti protivavionskih sistema, protivdronskih sistema, bespilotnih letelica i besposadnih platformi.
„Biće tu više vrsta novih tipova ubojnih sredstava, počevši od artiljerijskih raketa zemlja-zemlja, zatim PVO raketa zemlja-vazduh i vazduhoplovnih raketa vazduh-zemlja“, navodi Rakić.
Naglašava da će po prvi put javnost imati priliku da vidi novi artiljerijski sistem nove generacije, od kojeg se očekuje da će dodatno unaprediti sposobnosti Vojske Srbije i biti u narednom periodu jedan od bitnih aduta na stranom tržištu.

Premijera novog kapitalnog artiljerijskog borbenog sredstva

Pomoćnik direktora „Jugoimport SDPR-a“ Aleksandar Lijaković najavljuje da će to preduzeće prikazati svoje proizvode iz razvoja i proizvodnje i da će sutra biti premijera novog kapitalnog artiljerijskog borbenog sredstva.
„Upotrebili smo 2015. godine izraz da smo razvojem artiljerije ušli u red globalnih igrača. Možda je taj termin zvučao u tom momentu pretenciozno, međutim svih ovih godina imamo kontinualan razvoj upravo artiljerije, kojim smo uspeli da dođemo na nivo da budemo rame uz rame sa svetskim silama i to prikažemo na svakom koraku“, ističe Lijaković.
Kaže da imaju nekoliko velikih ugovora koji se pripremaju u toj oblasti i da će prikaz sistema jako da doprinese ukupnoj efikasnosti.
Lijaković ističe da prikazuju i druge sisteme klasične i raketne artiljerije, kao što je sistem „tamnava“, ali i niz sredstava iz oblasti oklopnih vozila - pre svega vozila „miloš 1“, „miloš 2“, „lazar 3“ i „lazanski“.
„'Miloš 2' je novo vozilo koje smo razvili, koje upotpunjuje familiju vozila 'miloš' u smislu da je čini još moćnijom, još kvalitetnijom, još više upotrebljivom na vojnom polju. Nadamo se ulasku u našu vojsku“, naglašava Lijaković.
Kaže da su tu, naravno, i sredstva iz oblasti raketnih sistema, dronovi, sredstva iz protivdronske borbe...
„Prikazujemo jedan širok dijapazon sredstava koji je obuhvatio sredstva koje su već duže u proizvodnji za našu vojsku i za potrebe izvoza, ali i razvoj koji napreduje. Ono što je jako važno napomenuti, to je da razvoj traje neprekidno, kontinualno. Ulažemo značajna sredstva u razvoj“, naglašava Lijaković.
Četvrtog dana sajam će biti otvoren i za građane, a svi koji planiraju da dođu treba prethodno da izvrše onlajn prijavu, nakon čega će dobiti odobrenje i dalja uputstva, prenosi RTS.
10. Sajam naoružanja i vojne opreme Partner - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
VOJSKA I NAORUŽANJE
Na sajmu naoružanja Partner 26 novih sistema, stiže i prvi transportni avion C295
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala