- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Najveći uzorak asteroida stigao na Zemlju

© AP Photo / NASA/Goddard/University of Arizona/CSA/York/MDA via APAsteroid Benu
Asteroid Benu - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2023
Pratite nas
Svemirska letelica NASA spustila je do sada najveći uzorak asteroida na Zemlju.
Komad asteroida donela je robotska letelica „Oziris Reks“ i ispustila kapsulu sa njim nedaleko od obale Kalifornije u SAD, a sletela je u pustinji u blizini Solt Lejk Sitija, objavila je NASA. U kapsuli, koja je sletela uz pomoć padobrana, nalazi se materijal sa asteroida koji bi mogao da napuni šolju.
Uzorak je prikupljen s Benua, malog asteroida bogatog ugljenikom, koji kruži oko Zemlje svakih šest godina. Benu, koji liči na gomilu ruševina, širok je oko 500 metara, što znači da je puno manji od asteroida koji je doveo do izumiranja dinosaurusa nakon udara u Zemlju.
Benu je, kao i drugi asteroidi, relikt ranog Sunčevog sistema i nudi dragocene uvide u poreklo i evoluciju stenovitih planeta kao što je Zemlja.
Naučnici veruju da bi mogao da sadrži organske molekule ključne za nastanak života. Prethodni uzorci iz japanske misije „Hajabusa2“ podržali su ideju da su nebeski objekti poput kometa i asteroida „zasejali“ Zemlju sastojcima za život, prenosi Rojters.
„Oziris Reks“ lansiran je još 2016. godine, a do Benua je stigao 2018. godine i proveo gotovo dve godine kružeći oko asteroida pre nego što je 2020. godine napokon prikupio uzorak s njega. Nakon odlaska s Benua 2021. godine, letelica je krenula na putovanje nešto manje od dve milijarde kilometara na Zemlju.
Kapsula za povratak uzoraka ušla je u Zemljinu atmosferu neverovatnom brzinom, a padobrani koji su se otvorili pri kraju spuštanja, usporili su kapsulu na oko 18 kilometara na sat, pre nego što su sleteli u pustinju. Uzorak Benua procenjuje se na težinu od 250 grama, te je time znatno veći od prethodnih uzoraka asteroida donesenih na Zemlju.
Uzorak će biti prevezen u svemirski centar „Džonson“ u Hjustonu, gde će biti podeljen na manje uzorke koje će analizirati više od 200 naučnika u 60 laboratorija širom sveta.
Svemirska letelica „Oziris Reks“ nastaviće svoje putovanje kako bi istražila još jedan asteroid blizu Zemlje - Apofis.
Jupiterov mesec Evropa - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Veliko otkriće: Element ključan za život pronađen na Jupiterovom mesecu Evropa
Asteroid Benu - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2020
Istorijska operacija u svemiru: Razotkrivanje početka života na Zemlji /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala