- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Umetničke akademije Rusije i Srbije: Perspektive buduće saradnje

© Sputnik / Marija JakovljevićOkrugli sto „Pravci i perspektive rusko-srpske obrazovne saradnje u oblasti kulture i umetnosti“
Okrugli sto „Pravci i perspektive rusko-srpske obrazovne saradnje u oblasti kulture i umetnosti“ - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
Pratite nas
U okviru Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji danas je u Rektoratu Univerziteta umetnosti održan okrugli sto „Pravci i perspektive rusko-srpske obrazovne saradnje u oblasti kulture i umetnosti“ uz učešće rukovodilaca vodećih obrazovnih organizacija u Rusiji i Srbiji.
Rektori univerziteta i dekani umetničkih fakulteta u Srbiji i Rusiji predstavili su svoje studijske programe i međunarodne projekte i razmotrili mogućnosti za buduću zajedničku saradnju.

„Došli smo da učvrstimo dosadašnje dobre odnose i razmotrimo mogućnosti za unapređenje saradnje između naših obrazovnih institucija“, istakao je rektor Ruske muzičke akademije „Gnesini“ Aleksandar Sergejevič Rižinski.

On je naveo da Ruska muzička akademija ima 2.500 studenata, među kojima više od dvadeset dolazi iz Srbije:
„Imamo zaokruženo muzičko obrazovanje, od muzičkih škola za decu od tri-četiri godine pa do visokog obrazovanja. Bavimo se svim sferama muzičke umetnosti – klasičnom i savremenom muzikom, menadžmentom u muzici, a naučni projekti su u centru naše pažnje. Sarađujemo sa kolegama iz čitave Evrope, ali i Latinske Amerike i Azije“.
© Sputnik / Marija JakovljevićRektor Ruske muzičke akademije „Gnesini“ Aleksandar Sergejevič Rižinski
Rektor Ruske muzičke akademije „Gnesini“ Aleksandar Sergejevič Rižinski - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
Rektor Ruske muzičke akademije „Gnesini“ Aleksandar Sergejevič Rižinski
Vršilac dužnosti rektora Novosibirskog državnog konzervatorijuma „Mihail Glinka“ Vjačeslav Vasiljevič Starodubcev je rekao da imaju studente iz Azerbejdžana, Kine, Koreje, Mongolije i nada se da će u budućnosti imati i više studenata iz Srbije:
„Srpska kultura je veoma poznata u Novosibirsku. Uči se srpski jezik, u biblioteci imamo i prevode knjiga srpskih autora. Nedavno smo imali premijeru 'Uspavane lepotice' za koju je kostime radila Angelina Atlagić. Bilo bi nam drago da se još više upoznamo sa kolegama iz Srbije posebno sa onima koji se bave tradicijom“.

Most između ustanova Rusije i Srbije

Rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu Mirjana Nikolić je izrazila nadu da će današnji okrugli sto poslužiti kao most između ustanova dveju zemalja, a sa ciljem da dođu do projekata saradnje u korist i studenata i profesora.
Istakavši međunarodnu saradnju kao obavezu Univerziteta umetnosti, Nikolić se osvrnula na njihove zadatke i misiju:
„Povezujemo tradiciju i modernost. Naša misija je izvrsnost, afirmacija umetničkih istraživanja i služenje društvenom interesu, a vizija visoko kvalitetno obrazovanje“.
Gosti Beograda su direktor muzejsko-izložbenog kompleksa Akademije akvarela i likovne umetnosti Sergeja Andrijake Vasilij Aleksandrovič Grekov, rektor Kemerovskog državnog instituta za kulturu Aleksandar Viktorovič Šunkov, vršilac dužnosti rektora Sankt-Peterburškog državnog instituta za film i televiziju Jekaterina Vladimirovna Sazonova, dekan Fakulteta za režiju Ruskog instituta pozorišne umetnosti Jekaterina Genadijevna Granitova-Lavrovska.
Predviđeno je da predstavnici vodećih ruskih visokoškolskih ustanova održe niz master klasova za studente i mlade stvaraoce iz Srbije.
Kamerni ansambl profesora i studenata Ruske muzičke akademije „Gnesini“  - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
KULTURA
Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji: Koncert kamernog ansambla Ruske akademije „Gnesini“ /foto/
Nacionalni dramski teatar Rusije „Aleksandrinski” gostuje Beogradu sa Gogoljevom „Ženidbom - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2023
KULTURA
Nacionalni dramski teatar Rusije „Aleksandrinski” gostuje u Beogradu sa Gogoljevom „Ženidbom”
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala