- Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
MOJA PRIČA
Donosimo vam životne priče, reportaže i neobične sudbine ljudi koji društvo čine boljim.

Srbija ima još jednu prvakinju sveta: Na „kineski“ način pokorila sve – pred 100 miliona gledalaca

© Foto : Sputnjiku ustupila Iva Ilić/Guangxi radio and television/Snimak sa ekranaIva Ilić, svetski prvak u poznavanju jezika, istorije i kulture Kine
Iva Ilić, svetski prvak u poznavanju jezika, istorije i kulture Kine - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
Pratite nas
Iva Ilić je svetski prvak u poznavanju jezika, istorije i kulture Kine. Prestižnu studentsku titulu osvojila je u Kini, u direktnom prenosu pred više od 100 miliona gledalaca. Nisam izabrala jezik težak za učenje da bih sutra našla dobar posao, jednostavno, volim Kinu, kaže za Sputnjik devojka koja je u toj zemlji imala obožavaoce i pre takmičenja.
Takmičenje „Kineski most“, održava se više od dve decenije, traje više od tri nedelje i obuhvata testove u više gradova. Ove godine je bilo 138 učesnika iz čak 120 zemalja, a najbolja od svih stigla je iz Beograda.
Iva je prošla sve eliminacione runde olimpijade, ušla u prvih 30, zatim 15, a onda u petorci „razvalila“ Britanca i Ruskinju i dobila titulu prvaka svog kontinenta. Ova studentkinja četvrte godine Filološkog fakulteta na kraju je bila bolja i od kolega sa drugih kontinenata.
„Ne gleda se samo znanje jezika, gledaju i vaš talenat, koji je, naravno vezan za Kinu. Ja sam odabrala ples, jer sam se dugo bavila latinoameričkim plesovima, htela sam da napravim fuziju njega i kineskog tradicionalnog plesa. Zvuči nespojivo, ali na kraju je dobro ispalo“, priča nam šampionka.

Šampionka spremna na sve

Nije samo plesala, pisala je i esej na temu „Ja, budućnost i kinski jezik“, držala je govore, pričala kako uči kineski i o svojim ciljevima.
„Pored toga smo radili i predstavu, recitovali, takmičili se u besedništvu. Gledali su mnogo različitih sfera znanja, morala sam praktično da budem spremna na sve“.
Takmičenje je zapravo promocija kineske kulture u svetu, koju Kinezi obožavaju da gledaju. Iva je, kaže, perfekcionista, samoj sebi nabije pritisak pred sve što je važno, a sada su je kamere pratile sve vreme, imala je i živi nastup pred 100 miliona ljudi, nije joj bilo lako.
„Mislila sam da ću da se naviknem na kamere, da ću da se naviknem na taj veliki studio, kakva je njihova produkcija, možete da zamislite koliki je to bio studio. Malo mi je bilo lakše kako su runde prolazile, ali ne mogu da kažem da sam bila opuštena na kraju“.

Učila uz serije i filmove

Kineski je počela da uči pre studija, pre sedam godina na Institutu Konfucije, voli jezike od kad zna za sebe, ali drugi su za nju bili suviše jednostavni.
„Kada se završio kurs, morala sam sama da učim, kroz njihove serije, filmove i ostale video materijale koje sam nalazila na njihovim društvenim mrežama, mislila sam da je to najbolji način da se uči jezik, moja generacija tako uči engleski. Zaista se pokazalo kao veoma efektna metoda, jer je jezik koji tamo pričaju autentičan, više kolokvijalni, jezik koji bih koristila u životu“.
© Foto : Sputnjiku ustupila Iva IlićObožava i modernu kinesku kulturu, odlazak u tu zemlju najviše je raduje zbog druženja sa vršnjacima
Obožava i modernu kinesku kulturu, odlazak u tu zemlju najviše je raduje zbog druženja sa vršnjacima - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
Obožava i modernu kinesku kulturu, odlazak u tu zemlju najviše je raduje zbog druženja sa vršnjacima

Presudni ljubav i radoznalost

Kaže da na početku svoje kineske sage nije razmišljala o tome šta oseća za Kinu, ni šta ju je uvuklo u tu kulturu, pre sedam godina bila je jako mlada, i sada je, još nema 22, nije imala svest o tome šta sve kineski može da joj donese i koliki je to zapravo izazov.
„Čula sam da je to veoma težak jezik i da, ako znate neki tako poseban jezik, to može kasnije u životu da vam otvori neka vrata. To je bio jedan od faktora, nisam izabrala kineski da bih našla dobar posao. Ne verujem da takav razlog može da vas dovede do toga da zaista naučite jezik. Kada je reč o nekom poput kineskog, arapskog, japanskog, treba ogromna motivacija, da svakog dana radite na tome“, kaže i dodaje da uvek morate da imate radoznalost kada je jezik u pitanju.
Laureatkinja ističe da voli ceo paket, kineski jezik, njihovu kulturu, voli i kinesku hranu, želi tamo da putuje, da vidi sve gradove.
Roditelji su joj velika podrška, za 18. rođendan poklonili su joj putovanje u Peking. Oni su bili rezervisani, sve što su videli od Kine do tada, kaže, bio je novobeogradski blok 70. Ona je znala gde ide, a svi su se vratili oduševljeni.

Iva voli Kinu, Kinezi vole Ivu

I Kinezi su oduševljeni Ivom, jer ona je belkinja koja voli njihovu kulturu i jezik, prate je na društvenim mrežama, obožavaju prelepu nasmejanu Srpkinju.
© Foto : Sputnjiku ustupila Iva IlićIvin hobi je tetoviranje kineskih znakova, ali i onih koje sama dizajnira
Ivin hobi je tetoviranje kineskih znakova, ali i onih koje sama dizajnira - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
Ivin hobi je tetoviranje kineskih znakova, ali i onih koje sama dizajnira
„Pravim video klipove koji pokazuju razlike u našim kulturama. Predstavljam im ono što je aktuelno u Srbiji. Ako idem po kineskim restoranima, snimim, da im pokažem kako to kod nas izgleda. Obožavam da idem po njihovim restoranima, bila sam u svakom u Beogradu i snimila, za društvene mreže snimam nešto poput vlogova“.
Na takmičenju koje promoviše Kinu, a Iva je na njemu bila najbolji promoter Srbije, nije samo radila testove i nastupala pred kamerama, vodili su je po gradovima, slušala je predavanja, bila u provinciji u kojoj živi jedna od 56 nacionalnih manjina Kine.
„Gde god da su nas odveli, bili smo dočekani njihovim tradicionalnim pesmama, bili su u svojim tradicionalnim nošnjama. Dobila sam iskustvo koje ne bih dobila da sam bila tamo kao turista. Bila je divna organizacija, gde god da smo otišli imali smo veliki doček. Bilo je divno“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala