Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ozbiljan udarac namerama Zapada: Kako je u Njujorku definitivno izmaknuta stolica lažnom Kosovu

© AP Photo / Darko VojinovicCar Lazar
Car Lazar - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
Pratite nas
Podsećanje na NATO bombardovanje SRJ, bez odobrenja UN, upravo radi stvaranja nezavisnog Kosova, bio je direktan prst u oko Americi, Britaniji, Nemačkoj i drugima koji su to podržali. Jer to je otišlo u etar sa najmoćnije svetske političke pozornice, ocenjuje diplomata Branko Branković.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučića obećao je pre početka svog obraćanja na Generalnoj skupštini UN da će njegov govor mnogima na Zapadu da „zapara uši“, što se prema oceni bivšeg ambasadora Brankovića i dogodilo.

Prst u oko zapadnim mentorima Prištine

Kome najviše od zapadnih država, to ćemo tek da vidimo, ističe naš sagovornik, uz dodatak da je Vučić maksimalno iskoristio govornicu UN da istakne sve „grehove“ Zapada. Po mišljenju našeg sagovornika, predsednik je naterao bar deo onih država koje su danas uz Zapad i na strani nedeljivosti Ukrajine, a priznali su Kosovo kao takozvanu državu – da razmisle li su uradili ispravnu stvar.
„Velike zapadne zemlje su Kosovo priznale i kod njih ne možemo da očekujemo promene po tom pitanju. Ali, možemo od niza manjih država koje su priznale Kosovo, a sa druge strane podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine, da očekujemo da se zamisle nad dvostrukim standardima za kojima su se poveli prateći Zapad,“ kaže Branković.
Drugim rečima, Vučić ih je svojim govorom stavio pred svršen čin, jer im je faktički ukazao da dobro razmisle šta su uradili priznajući Kosovo.
„Iz tog razloga očekujem da će u narednom periodu doći do niza otpriznavanja Kosova, čime se apsolutno otklanja mogućnost da se Kosovo pod bilo kojim uslovom „dočepa“ UN, na čemu zdušno rade njihovi mentori,“ dodaje Branković.

Poruka sa najmoćnije političke govornice

Naravno, ističe sagovornik Sputnjika, nova otpriznavanja Kosova ozbiljno će da zasmetaju Zapadu, s obzirom da tamo žure da reše kosovski probleme što pre.
„Vučić je, dakle, zadao ozbiljan udarac politici Zapada jer je njegov govor bio upućen upravo onim zemljama koje su priznale Kosovo. Za našu dalju borbu za Kosovo i Metohiju od velike je važnosti da dođe do novih otpriznavanja Kosova, jer nam to jača argumente u budućim razgovorima. Mnoge zemlje sveta nisu znale, verovali ili ne, te detalje oko bombardovanja SRJ, ali ni detalje oko pregovora za Kosovo između EU, Amerike, Srbije i Prištine. Sad im je to pojašnjeno - argumentima,“ kaže Branković.
On ističe da je rano proceniti da li će Srbija imati neke nerpilike od Zapada jer je jasno istakla činjenice i podsetila na koji način je došlo do proglašenja nezavisnosti Kosova:
„Ali, da budem iskren, ne očekujem da će nas neko zbog ovoga dodatno pritisnuti. Naprotiv, očekujem da će se pojačati pritisci na Prištinu, jer Zapad posle ovog govora Vučićane želi da dođe do većeg otpriznavanja Kosova,“ mišljenja je naš sagovornik.
Podsećanja radi, srpski predsednik je tokom govora na GS UN direktno prozvao Zapad za dvostruke aršine i podsetio ih da su oni zaslužni za pokušaj rasparčavanja Srbije koji su započeli formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije što još traje.
Predsednik je rekao da ga ne zanima da li se to što je rekao nekome sviđa ili ne posebno ne onima kojima međunarodno pravo nije nešto na šta se uvek pozivaju.
Aleksandar Vučić pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
SRBIJA
Dve ključne poruke: Zašto je govor predsednika Srbije u Njujorku nekima zaparao uši
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala