Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dve ključne poruke: Zašto je govor predsednika Srbije u Njujorku nekima zaparao uši

© AP Photo / Richard DrewAleksandar Vučić pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija
Aleksandar Vučić pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
Pratite nas
Govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini UN sigurno se će zaparati uši nekima na Zapadu, s obzirom da ih je podsetio na gotovo sva kršenje međunarodnog prava prema nama i zbog toga direktno prozvao neke zemlje Zapada, ali i poslao dve ključne poruke: da se nećemo odreći Kosova i Metohije ni prijateljstva sa Rusijom.
Ovo su neki od aspekata koje je diplomata i bivši ambasador dr Zoran Milivojević izdvojio kao najvažnije tačke obraćanja srpskog predsednika Aleksandar Vučića na Ist riveru.

Direktna prozivka Zapada

„Mislim da je na najdirektniji način prozvao većinu zemalja kolektivnog Zapada podsećajući na NATO agresiju na Srbiju koja je protivpravno učinjena mimo saglasnosti SB UN. Time je reafirmisao principe međunarodnog prava koje upravo na ovom zasedanju Generalne skupštine dolaze do punog izražaja. Na taj način je upozorio i svet, ali i druge manje zemlje koliko je važno držati se principa i koliko je važno međunarodno pravo danas “, ističe Milivojević za Sputnjik.
To je veoma važno, dodaje naš sagovornik, jer je to jedan od mehanizama koji štiti interese svih zemalja na svetu.
„Veoma važno je i to što je predsednik pomenuo upotrebu sile od strane velikih sila, pre svega Amerike. U slučaju Srbije to se odnosi na njihovo ponašanju vezano za samoproglašenu nezavisnost Kosova, gde je ignorisano ne samo međunarodno pravo i pravo uopšte, i gde je nasilje koje je sprovedeno NATO agresijom nastavljeno pokušajem da se ozakoni secesija dela teritorije Srbije koja je suverena država i punopravna članica UN,“ napominje Milivojević.

Srbija ne menja stav prema Rusiji

Po oceni sagovornika Sputnjika, predsednik Srbije je u svom govoru bio jasan i u tome da Srbija neće menjati svoju politiku i poziciju, da će čvrsto ostati nezavisna i neutralna i na taj način štititi svoje interese.
„To je argumentovao principijalnim stavom oko međunarodnog prava i principa. Drugo, jasno je dao do znanja da će Srbija ostati na terenu očuvanja svojih odnosa sa najvećim silama, čak i onim na Zapadu, bez obzira na sve problem koje imamo oko KiM. Takođe je podvukao odnose Srbije sa Kinom, Japanom, Azijom, Latinskom Amerikom, Korejom i jasno stavio do znanja da neće dovoditi u pitanje svoje odnose sa Ruskom Federacijom,“ ističe Milivojević.
Kako dodaje, izuzetno je bitno da je podvukao značaj mira a posebno je bitno što je upozorio i na upotrebu mehanizma dvostrukih standarda.
„Kada su u pitanju interesi velikih sila izdvojio je njihovo nepoštovanje drugih država i njihovih interesa i pitanje jednakosti i nejednakosti u međunarodnim odnosima. Odnosno, koliko su male i slabije zemlje merama i akcijama velikih sila praktično izložene pritiscima i nisu u poziciji da mogu na osnovu prava i onoga što su norme i standardi u međunarodnim odnosima da štite svoje interese do kraja, jer se postojeći principi ne poštuju u njihovom slučaju,“ konstatuje Milivojević.

Objasnio šta radi Kurti

Kako to izgleda, naš predsednik je ilustrovao, napominje Milivojević, na primeru Srbije, gde nas, ni krive ni dužne i bez ikakvog osnova, prozivaju kada je reč o dešavanjima na KiM.
„Vrlo je jasno objasnio kakva je situacija na KiM i decidno kako se ponaša Priština i šta radi Aljbin Kurti, uz indirektno davanje do znanja da se on u tome ne sprečava. To je, po meni, važna poruka. Ništa manje nije važan ni podatak koji je izneo kada je govorio kako je izvedena protivpravnoj agresiji na Srbiju, s pozivanjem na navodno etničko čišćenje Albanaca, a da je rezultat tog „čišćenja“ trista hiljada Albanaca više na KiM nego što ih je ikada bilo, a da je ostalo toliko manje Srba,“ kaže sagovornik Sputnjika.
Milivojević smatra da su ovo neke od ključnih poruka koje je Srbija iznela za govornicom Ujedinjenih nacija, koju je, kako kaže, srpski predsednik dobro upotrebio da jasno i glasno iznese naše stavove.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u, kako je naglasio, svojstvu predstavnika slobodne i nezavisne zemlje, koja se nalazi na putu ka EU, ali koja istovremeno nije spremna da pogazi tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Generalnoj skupštini UN - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
SRBIJA
Vučić u GS UN kritikovao Zapad: Narušili ste integritet Srbije, a sada držite lekcije /video/
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Generalnoj skupštini UN - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
„Ovo, valjda, nije smelo da se izgovori“: Vučić o reakcijama na njegov govor u UN /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala