- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusko Ministarstvo odbrane: Pet puta prekršen režim prekida vatre u Nagorno Karabahu

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaRuski mirovnjaci na kontrolnom punktu u Lačinskom koridoru Nagorno Karabaha
Ruski mirovnjaci na kontrolnom punktu u Lačinskom koridoru Nagorno Karabaha - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
Pratite nas
Od momenta postizanja dogovora o prestanku borbenih dejstava u Nagorno Karabahu zabeleženo je pet kršenja režima prekida vatre u dva okruga, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Precizirano je da kršenja u Nagorno Karabahu istražuje ruski mirovni kontigent u saradnji sa azerbejdžanskom stranom. Takođe, održava se neprekidna saradnja sa Bakuom i Stepanakertom, usmerena na sprečavanje krvoprolića, osiguranje bezbednosti i poštovanje normi humanitarnog prava civila.

Ističe se da ruski mirovni kontigent brine o 1.340 civila, uključujući 607. dece, koji trenutno nemaju mogućnost da se vrate domovima.
Organizovan je njihov smeštaj, ishrana i medicinska pomoć.
Prethodno, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su ruski „mirovnjaci pružili sve neophodne usluge i uložili napore da pomognu ljudima u Nagorno Karabahu da napuste opasna područja. Prema njegovim rečima, Moskva polazi od činjenice da će sada početi period održivog primirja i da će se, shodno tome, stvoriti uslovi za povratak raseljenih lica u svoja mesta boravka.
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana u utorak je saopštilo da je Baku pokrenuo antiterorističku operaciju lokalnog karaktera u Nagorno Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka. Uz posredovanje ruskih mirotvoraca, vlasti Nagorno Karabaha su u sredu 20. septembra prihvatile predlog o prekidu vatre od 11 sati, saopštile su vlasti nepriznate republike. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su Azerbejdžan i Karabah dogovorili potpuni prekid vatre.
Alijev: Prekid vatre moguć, ali imamo uslov za to - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
RUSIJA
Mir na vidiku: Azerbejdžan predao Jermeniji nacrt mirovnog sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala