- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mir na vidiku: Azerbejdžan predao Jermeniji nacrt mirovnog sporazuma

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaAlijev: Prekid vatre moguć, ali imamo uslov za to
Alijev: Prekid vatre moguć, ali imamo uslov za to - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
Pratite nas
Pregovori između predstavnika Azerbejdžana i Jermena iz Nagorno Karabaha, koji su danas održani u Jevlahu, mogli bi da dovedu do zaključenja mirovnog sporazuma između Bakua i Jerevana, izjavio je specijalni izaslanik predsednika Azerbejdžana Eljčin Amerbekov.
„Na sastanku je razgovarano o formatima reintegracije Jermena u Karabahu. Smatramo da taj dijalog može pozitivno uticati na mirovni proces između Jermenije i Azerbejdžana. Dve zemlje su počele razgovore o mirovnom sporazumu koji bi mogao da stavi tačku na decenije krize i neprijateljstva“, rekao je Amirbekov za televiziju „Skaj njuz Arabija“.
Kako je dodao, mirovni sporazum će sadržati pet tačaka zasnovanih na međunarodnom pravu. Konkretno, zemlje će se obavezati da se ne mešaju u međusobna unutrašnja pitanja.
„Predali smo jermenskoj strani nacrt mirovnog sporazuma, čekamo njihovu reakciju“, rekao je Amirbekov.
On je dodao da nije potreban poseban sporazum sa Jermenima iz Karabaha.
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana u utorak je saopštilo da je Baku pokrenuo antiterorističku operaciju lokalnog karaktera u Nagorno Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka. Uz posredovanje ruskih mirotvoraca, vlasti Nagorno Karabaha su u sredu 20. septembra prihvatile predlog o prekidu vatre od 11 sati, saopštile su vlasti nepriznate republike. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su Azerbejdžan i Karabah dogovorili potpuni prekid vatre.
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, komentarišući eskalaciju sukoba u tom regionu, rekao je da je trenutna situacija u Nagorno Karabahu unutrašnje pitanje Azerbejdžana, s obzirom da je jermensko rukovodstvo priznalo Karabah kao deo Azerbejdžana.
Ruski mirovnjaci prate azerbejdžanski vojni konvoj u Nagorno-Karabahuы - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
RUSIJA
Azerbejdžan se izvinio Rusiji zbog smrti ruskih mirovnjaka: Svi koji su odgovorni biće kažnjeni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala