- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski senator: Gušenje ruskih medija počelo pre specijalne vojne operacije

© Sputnik / Radoje PantovićRuski mediji prate festival Boljšoj
Ruski mediji prate festival Boljšoj  - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
Pratite nas
Gušenje ruskih medija i progon novinara počeo je pre specijalne vojne operacije u periodu 2013-2014. godine, izjavio je ruski senator i šef komisije za saradnju sa medijima Saveta federacije Rusije Aleksej Puškov na forumu „Cela Rusija-2023“.

„Kada kažu da je situacija postala komplikovanija nakon početka specijalne vojne operacije, to nije istina. Gušenje ruskih medija i progon novinara koji su sarađivali sa ruskim medijima ili ruskih novinara koji rade u inostranstvu, počeli su još u periodu 2013-2014. godine“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, on to dobro zna, jer je tada bio na čelu delegacije Ruske Federacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

„Stalno smo se bavili tom temom i obraćali pažnju Savetu Evrope, u kome smo bili punopravni član, da se krše prava novinara i u Ukrajini, i u Moldaviji i u Baltičkim državama. U Moldaviji je još tada počeo pritisak na ruske televizije“, zaključio je ruski senator.

Protiv Moskve su usled specijalne vojne operacije primenjene hiljade restriktivnih mera, uključujući blokadu resursa agencija Sputnjik i TV RT. Stranice ovih medija nisu dostupne evropskim korisnicima na pretraživaču Gugl, a cenzuri su izloženi i njihovi kanali na Jutjubu i platformi Meta (aktivnost Meta, društvene mreže Fejsbuk i Instagram, u Rusiji su zabranjene kao ekstremističke).
Mnogi lokalni novinari, koji sarađuju sa ruskim medijima, dobili su oznake „medij, povezani sa ruskom vladom“.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
RUSIJA
„Dosta diskriminacije ruskih medija“: Odlučan protest Rusije Francuskoj, Pariz se nije izvinio
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala