- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Dosta diskriminacije ruskih medija“: Odlučan protest Rusije Francuskoj, Pariz se nije izvinio

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
Pratite nas
Francuski ambasador Pjer Levi pozvan je danas u Ministarstvo inostranih poslova Rusije, jer Pariz nije želeo da se izvini zbog postupka prema ruskim novinarima kojima nije dozvoljeno da prisustvuju pres konferenciji francuskog predsednika Emanuela Makrona, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

„Osamnaestog septembra u rusko Ministarstvo inostranih poslova pozvan je ambasador Francuske u Rusiji Pjer Levi kom je izražen odlučan protest zbog diskriminatornih i otvoreno rusofobičnih postupaka predstavnika francuskih vlasti prema novinarima RIA Novosti i glavnog urednika izdanja ‘Russia News’, na samitu G20 u Nju Delhiju, kojima na grub način nije dozvoljeno da prisustvuju konferenciji za medije francuskog lidera Emanuela Makrona“, navodi se u saopštenju na sajtu resora.

Ministarstvo ističe da je ruska strana dala je principijalne ocene neprijateljskih postupaka Pariza, koji na očigledan način krše osnovni princip slobode štampe i sprečavaju njene predstavnike da obavljaju svoj posao.
Takođe se naglašava da odbijanje francuskih organizatora da se izvine za svoje postupke, uključujući i pokušaj zaplene telefona ruskih novinara, kojima je snimljen ovaj gnusan incident, još jednom pokazuje čvrstu nameru Pariza da se pridržava režima segregacije prema ruske medijima.
„Ovakvi postupci su u skladu sa političkom kampanjom koja je u Francuskoj pokrenuta mnogo pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini za borbu protiv drugačijeg mišljenja, oličene u ruskim medijima, čiji su novinari postavljali neprijatna pitanja o ulozi Pariza u provociranju globalnih i regionalnih problema“, ocenjuje rusko Ministarstvo.
Moskva je, u vezi sa tim, francuskim vlastima koje predstavlja francuski ambasador, uputila „zahtev da prestanu sa pritiskom i diskriminatornim dejstavima protiv nepogodnih medija, kao i da prestanu da etiketiraju i pridržavaju se istog režima prema ruskim medijima, kakav uživaju i francuski novinari“.
Prethodno, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je Rusija zatražila izvinjenje od Francuske jer ruskim novinarima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju konferenciji za štampu francuskog predsednika Emanuela Makrona u Nju Delhiju.
Vojnik drži pištolj sa laserskim navođenjem - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
RUSIJA
Prigrlite mržnju – kako portparol ukrajinske vojske poziva na ubijanje ruskih novinara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala