- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prigrlite mržnju – kako portparol ukrajinske vojske poziva na ubijanje ruskih novinara

© Depositphotos.com / OutsiderzoneVojnik drži pištolj sa laserskim navođenjem
Vojnik drži pištolj sa laserskim navođenjem - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
Pratite nas
Ono što Amerikanka Sara Ešton-Sirilo, portparol ukrajinske vojske, govori i radi na svom podkastu nikako se ne može nazvati novinarstvom. Pre se radi o propagandi i širenju mržnje. Radi se jasnoj pretnji ljudima koji žele da objektivno rade svoj posao, bez stavljanja na bilo koju stranu u ukrajinskom sukobu.
Ovako Vladimir Radomirović, nekadašnji predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) i glavni urednik sajta „Pištaljka“, komentariše istup Sare Ešton-Čirilo, koja je na svom proukrajinskom propagandističkom podkastu najavila da će „svi ruski propagandisti… biti progonjeni, a pravda će biti zadovoljena”.

Širenje mržnje

Ne mogu da shvatim šta neko ko je živeo i radio u Americi radi sa takvom vrstom istupa, kaže Vladimir Radomirović, glavni urednik portala „Pištaljka“ i nekadašnji predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS). Na njene istupe trebalo bi da su već reagovala međunarodna novinarska udruženja, dodaje on.
„Takva vrsta blanko napada na sve novinare koji imaju bilo kakve veze sa Rusijom je krajnje opasna. To, možda, ne bi bilo toliko opasno da se radi o osobi koja radi na svoju ruku. Ali, ovde je Ešton-Čirilo nastupila kao zvaničnik ukrajinske vlade“, navodi Radomirović.
„Zubi ruskih đavola škrgutaće sve jače, a njihova besna usta peniće nekontrolisanim ludilom, dok će svet videti kako omiljeni propagandista Kremlja plaća za njegove zločine“, zloslutno najavljuje Ešton-Čirilo, usredsređenog, mračnog pogleda, trudeći se da joj glas zvuči kao da se radi o horor filmu.
Radomirović smatra da joj je, kako kaže, potrebna hitna pomoć stručne osobe i da je zabrinjavajuće da ukrajinska vlada i ukrajinska novinarska udruženja ne reaguju na ovakvu vrstu širenja mržnje.
Takođe je zabrinjavajuće da se intervju sa Ešton-Čirilo nalazi na veb sajtu Helsinške komisije američkog Stejt departmenta, organizacije koja, kako takođe stoji na njihovom sajtu, promoviše ljudska prava, vojnu bezbednost i ekonomsku saradnju između Evrope, Evroazije i Severne Amerike.
Prema Radomirovićevim rečima, Ešton-Čirilo je američkoj javnosti poznata po svojim ranijim političkim istupima.
„Ali sada je pitanje za američki Kongres da li podržavaju ovakvu vrstu nekontrolisanog istupa i pretnji koje je uputila, za sada neimenovanim osobama. Međutim, na osnovu onoga što je do sada objavljivala ima razloga da se tvrdi da ona sve novinare iz Rusije i sve novinare koji realno sagledavaju situaciju u vezi sa ratom u Ukrajini, smatra propagandistima Kremlja“, zaključuje Radomirović.

Rusofobne poruke sa tajne lokacije

Ako bismo uporedili broj pratilaca podkasta Ešton-Čirilo sa brojem onih koji su na društvenim mrežama pratili intervju poznatog američkog novinara Takera Karlsona sa Donaldom Trampom (80 miliona pregleda dva sata posle objavljivanja) moglo bi da se kaže da ono što radi Ešton-Sirilo prati zanemarljiv broj ljudi.
Međutim, Ešton-Čirilo je na Zapadu slavljena kao „transdžender portparol ukrajinske vlade“. U Ukrajinu je otišla prvo sa namerom da izveštava o izbeglicama i žrtvama rata, ali kasnije je obukla ukrajinsku uniformu, postala medicinska sestra na frontu i postala kaplar ukrajinske armije, da bi na kraju počela da sa „tajne lokacije“, putem podkasta, emituje svoje rusofobne poruke.
Poziv na ubistvo novinara poznati američki politički komentator i jutjuber Džekson Hinkl nazvao je „reinkarnacijom Hitlera“.
Glavna urednica „Rusija sevodnja“ i RT Margarita Simonjan - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
RUSIJA
Simonjanova uzvratila na pretnje iz Kijeva: Kakva kontraofanziva takve i transrodne osobe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala