- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Bićemo spremni ako Amerika odluči da Kijevu isporuči oružje dugog dometa

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaSpecijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini
Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
Pratite nas
Šef komiteta Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov saopštio je da će Amerikanci najverovatnije isporučiti ukrajinskoj vojsci oružje dugog dometa, ali da je Rusija spremna za taj scenario.

„Ako im isporuče, a Amerikanci će najverovatnije isporučiti ukrajinskoj vojsci oružje većeg dometa, ona će i njega upotrebiti. Ali mi smo spremni za to, znamo o čemu se radi, odakle će se sve to koristiti i nanosimo preventivne udare“, rekao je Kartapolov.

Ruski lovci bez konkurencije

Strani lovci „miraž 2000“ i F-16, koje bi mogao da dobije Kijev, neće moći da pariraju savremenim ruskim lovcima u vazdušnoj bici, rekao je Kartapolov.

„Sada je na redu 'miraž'. Kao platforma – da, sposoban je da izvršava zadatke, ima devet podvesnih tačaka. Ali kao protivnim našim modernim lovcima u vazdušnoj bici – 'miraž' nema apsolutno nikakve šanse. Odgovorno vam tvrdim. F-16 bi otprilike imao sličan rezultat, rekao je on za televiziju „Rusija 24“.

On je istakao da je američki lovac F-16 prilično težak i zahtevan za održavanje.
Podsećamo, ranije je francuski portal „Intelidžens onlajn“ saopštio da su Kijev i Pariz blizu sklapanja sporazuma o isporuci francuskih lovaca „miraž 2000“ ukrajinskoj vojsci.
Prethodno je portparol Pentagona Patrik Rajder rekao da će u bazi u Arizoni u oktobru početi obuka ukrajinskih pilota da upravljaju lovcima F-16.
Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuka oružja Kijevu. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini – ne samo putem isporuke oružja, nego i obučavanjem vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Svakako ćete to uraditi“: Ukrajinski ministar ljutito odbrusio Analeni Berbok zbog raketa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala