- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

„Svakako ćete to uraditi“: Ukrajinski ministar ljutito odbrusio Analeni Berbok zbog raketa

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertUkrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba ljutito je odreagovao na izjavu nemačke koleginice Anelene Berbok koja je u Kijevu saopštila da ne može da obeća da će Ukrajini biti isporučene krstareće rakete dugog dometa „taurus“.
Naime, na zajedničkoj pres-konferenciji koja je održana u Kijevu nakon pregovora Kulebe i Berbok, nemačku ministarku su pitali da li može da obeća ukrajinskom kolegi isporuku raketa „taurus“.
„Nije dovoljno da samo obećamo da ćemo ispuniti određene zahteve. Sva pitanja moraju biti potpuno i detaljno razjašnjena“, odgovorila je Berbok.
Međutim, Kuleba je odmah odreagovao, rekavši da će Berlin svejedno isporučiti Kijevu pomenute rakete.

„Pitali ste da li mi je Analena Berbok ulila nadu po pitanju raketa 'taurus'. Ne, ne bih rekao da je Analena izašla van okvira zvaničnog stava nemačke Vlade. Ali vi ćete to ionako učiniti, samo je pitanje vremena. Ne razumem zašto gubimo vreme“, rekao je Kuleba.

Istovremeno je dodao da Kijev ne smatra da su argumenti protiv isporuka raketa objektivni.
„Mi kažemo nemačkoj Vladi: 'Poštujemo vaše diskusije, poštujemo vaše procedure', ali od svega što znamo o 'taurusu', ne postoji nijedan objektivan argument protiv njihove isporuke. Vi imate pitanja, mi smo spremni da odgovorimo na njih pozitivno, hajde da to uradimo. Što se to pre desi, više će se ceniti“, kazao je Kuleba.
Podsećamo, nemačke vlasti još nisu donele odluku o isporuci raketa „taurus“ Kijevu. Glavni razlog zašto nemačke vlasti oklevaju da isporuče rakete Kijevu je strah da će ih ukrajinske oružane snage upotrebiti za gađanje ciljeva na ruskoj teritoriji.
Nemački tenk leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Vojni penzioneri obučavaju Ukrajince za tenkove „leopard 1“ na muzejskim eksponatima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala