- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Postoje svi preduslovi za mirovni sporazum Jermenije i Azerbejdžana

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaSastanak predstavnika Azerbejdžana i delegacije Jermena Karabaha u gradu Jevlah
Sastanak predstavnika Azerbejdžana i delegacije Jermena Karabaha u gradu Jevlah - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
Pratite nas
Ostalo je mnogo tehničkih pitanja pre nego što se završi rad na mirovnom sporazumu između Azerbejdžana i Jermenije o Karabahu, ali za njega postoje svi preduslovi, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Malo je verovatno da će se neko označavati vremenske okvire, ali s obzirom na to da je glavno pitanje pripadnosti Karabaha kao takvog sada rešeno i regulisano odlukom Jermenije da prizna pripadnost Karabaha, može se reći da je osiguran značajan napredak. I naravno, ostalo je još dosta tehničkih pitanja pre nego što bude finalizovan rada na ovom sporazumu, ali za to postoje svi preduslovi. I ako postoji dobra volja, biće moguće stići do cilja“, rekao je Peskov.
On je primetio da će to biti u interesu naroda Jermenije, Azerbejdžana i jermenskog stanovništva Karabaha.
„Ako ovome dodamo napore na saradnji u oblasti transportne logistike i tako dalje, o čemu se govori u trilateralnim dokumentima, onda ćemo ovde doći do dinamike prilično održivog razvoja regiona. Ali to je perspektiva“, ocenio je portparol.
On je, takođe, naglasio ulogu Rusije.
„Ovo je, ipak, mirovni sporazum između Jermenije i Azerbejdžana. Stoga, Rusija ne može direktno da učestvuje. Ali pošto je osnova za postizanje ovog sporazuma stvorena trilateralnim dokumentima 2021-2022. godine, onda, naravno, Rusija ima ovde određenu ulogu i mora da je ima. Jer, na ovaj ili onaj način, Rusija i dalje deluje kao garant“, istakao je Peskov.
Peskov je dodao i da Rusija polazi od činjenice da će u Karabahu biti stvoreni stabilni uslovi za prekid vatre i da će evakuisani stanovnici moći da se vrate svojim kućama.
„Naši mirovnjaci pružili su sve neophodne usluge i uložili napore da pomognu ovim ljudima da napuste opasna područja. Polazimo od činjenice da će sada početi period održivog primirja i da će se, shodno tome, stvoriti uslovi za povratak ovih raseljenih lica u svoja mesta boravka“, rekao je Peskov.
On je napomenuo da su u toku pregovori između predstavnika Karabaha i predstavnika Azerbejdžana u prisustvu mirovnih snaga o zabrinutostima i strahovima jermenskog stanovništva Karabaha, a predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom telefonskih razgovora sa liderima Jermenije i Azerbejdžana rekao da su svi legitimni interesi i bezbednost jermenskog stanovništva Karabaha moraju biti obezbeđeni.
„I azerbejdžanska strana je toga svesna“, primetio je Peskov.
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana u utorak je saopštilo da je Baku pokrenuo antiterorističku operaciju lokalnog karaktera u Nagorno Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka. Uz posredovanje ruskih mirotvoraca, vlasti Nagorno Karabaha su u sredu 20. septembra prihvatile predlog o prekidu vatre od 11 sati, saopštile su vlasti nepriznate republike. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su Azerbejdžan i Karabah dogovorili potpuni prekid vatre.
Alijev: Prekid vatre moguć, ali imamo uslov za to - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
RUSIJA
Mir na vidiku: Azerbejdžan predao Jermeniji nacrt mirovnog sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala