Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Hoće li agresivna Priština dobiti odgovor iz Njujorka

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici specijalnih policijskih snaga ROSU na severu Kosova i Metohije
Pripadnici specijalnih policijskih snaga ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
Pratite nas
Bahatost Prištine je dodatni motiv da srpski predsednik, kako je već i najavio, zatraži posebnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju na Kosovu i Metohiji, kaže dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije.
U vreme dok traje zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kome pored ostalih država sveta treba da se čuje i glas Srbije na Kosovu i Metohiji Priština nastavlja da teroriše i hapsi Srbe uz razne izgovore.

Agresivno ponašanje Prištine

Na pitanje da li je ovakva bahatost Prištine dodatni motiv da srpski predsednik, kako je već i najavio, zatraži posebnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosmetu Lukić ističe da je govornica UN odlično mesto da Srbija upozna svet sa pravom istinom o dešavanjima na KiM.

„Na KIM se nastavlja teror privremenih prištinskih vlasti a zvanično je to teritorija pod upravom UN, tako da je ovo neka vrsta paradoksa. Zapadne sile i govore Prištini da radi to što radi, klimaju joj glavom da samo tako nastavi dok se javnosti prenosi druga poruka,“ uveren je Lukić.

Lukić kaže da Zapad šalje dvostruku poruku ovakvim ponašanjem, čime potvrđuje ono na šta je više puta ukazivano a to je da prištinske vlasti ne mogu ništa urade značajno i fundamentalno a da nemaju dozvolu Zapada, pre svega Amerike.
„ Amerika pre svih može lako da spreči svaki potez Prištine jer imaju toliko instrumenata za to. Teror koji se sada dešava Srbima pod Kurtijem je samo drugi vid terora koji su trpeli pod ranijim predstavnicima Prištine", konstatuje sagovornik Sputnjika uz opasku da upravo Amerika treba da zaustavi Kurtija jer je Kosovo njihovo čedo.

Tribina UN dobra prilika za Srbiju

Dobra prilika da ukažemo na sve probleme Srba na KiM, uveren je Lukić, upravo je tribina Generalne skupštine UN.
„Srbija takođe treba da zatraži posebnu sednicu u vezi sa KiM, ali isto tako, iako mnogi kažu da je nemoguće vratiti pitanje KiM iz pregovaračkog okvira EU ponovo u UN, mislim da mi to treba da zatražimo. I iz tog razloga je sednica GS UN za nas značajna, jer tokom nje mnoge zemlje mogu da iz prve ruke čuju od Srbije šta se zapravo dešava sa Srbima na KiM i kako se Priština ponaša,“ kaže on.
To se, dodaje on, tiče i toka dijaloga, s obzirom da u EU nemamo neutralnog posrednika.
„Kada bi se UN uključile onda bi mogao da se nađe neutralni posrednik čime bi se postigla neka vrsta balansa, odnosno, da tu budu i zemlje Zapada, i neke države koje ne pripadaju Zapadu a koje bi možda udruženo mogle da budu posrednici. To bi dalo daleko veće šanse da se pitanja Kosova i Metohije razreši,“ smatra Lukić.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
SRBIJA
Vučić: Tražićemo hitnu sednicu SB UN zbog situacije na KiM, ako odbiju - to je signal /video/
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
SRBIJA
Ko je sledeći? Strah se uvukao među Srbe – najviše se čuje jedno pitanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala