Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Tražićemo hitnu sednicu SB UN zbog situacije na KiM, ako odbiju - to je signal /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Beograd tražiti zakazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije na Kosovu i Metohiji.
"Radimo na tome. Sagledavamo sve mogućnosti i svakako ćemo je tražiti. Videćemo kog datuma će biti sednica o izveštaju UNMIK-a, pa ćemo mi da tražimo u nekom drugom trenutku", rekao je Vučić prilikom obraćanja novinarima u Njujorku gde zaseda Generalna skupština Ujedinjenih nacija.
Dodao je da će i odbijanje da se organizuje hitna sednica SB UN "biti neki signal".
"Siti smo više te dvostrane krivice jer je očigledno ko je ovde kriv. Jasno je to i onima koji podržavaju takvo ponašanje Kurtija. Više ne mogu da se kriju iza toga govoreći da su Srbi jednako krivi", poručio je Vučić.
Naveo je da je zahtevu za održavanje hitne sednice SB UN razgovarao sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, kao i da će o toj temi razgovarati i za vikend, nakon čega će biti doneta konačna odluka.
Vučić je kazao da se vode intenzivni razgovori sa međunaronim predstavnicima o KiM zbog poslednjih događaja u južnoj srpskoj pokrajini, zbog novog hapšenja trojice Srba.
"Zbog hapšenja Elezovića, Milovića i Kostića i sada je sasvim jasno da posle pretnje da će Srbi da pate i plate, Kurti je krenuo u jednu od poslednjih operacija u široj akciji etiničkog čisćenja srpskog naroda sa KiM. Preduzimamo sve što je u našoj moći i želimo da iskoristimo sva diplomatska sredstva i sva politička sredstva", poručio je Vučić.
On je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje na hapšenja Srba na KiM.
"Dobro znamo šta nam je posao i kakav nam je posao u zaštiti interesa našeg naroda. Pozivamo sve međunarodne predstavnike da reaguju i da urade sve što je u njihovoj moći da Srbi mogu da opstanu na teritoriji KiM i da ljudi koji nikome nisu ništa krivi budu pušteni svojim kućama u najkraćem mogućem roku", poručio je Vučić.
Kaže da je o tome i o situaciji na KiM obavestio i španskog premijera Pedra Sančeza koji je, kako je rekao, veliki prijatelj Srbije.
Dodaje da je ponovo razgovarao i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, kao i sa mnogim predstavnicima EU.
Istakao je da se nada i želi da veruje da će oni "dobro razumeti naše poruke".
"Pripremamo se za sutrašnji nastup u UN, takođe imaćemo mnogo bilateralnih sastanaka i sada usklađujemo termine sa kineskim potpredsednikom i korejskim predsednikom. To su važni sastanci za našu zemlju, ali ću prvi put od Kineza tražiti da mi kažu, osim generalnog pogleda na situaciju na KiM, da li možemo da očekujemo širu podršku Kine. U skladu sa tim donećemo odluku, jer mi bi treblao da polovinom oktobra imamo regularnu sednicu o KiM vezano za Unmik. Brojimo sada članice SB UN, potrebno nam je devet da ih imamo na svojoj strani da bismo mogli da zakažemo ako imamo hitne potrebe", naveo je Vučić.
Dodao je da će Beograd u svakom slučaju reagovati u skladu sa svojim inetersima.
"I nikome nećemo dozvoliti da za dan, dva ili tri završi posao kao negde drugde. Bićete obavešteni rano ujutro pošto ćemo imati veoma značajne sastanke", istakao je Vučić.

"Moj govor pred Generalnom skupštinom UN mnogima se neće dopasti"

Predsednik Srbije je kazao da će principi međunarodnog javnog prava i Kosovo i Metohija biti glavne teme govora koji će sutra održati pred Ujedinjenim nacijama, navodeći da nije siguran da će se njegov govor bilo kome svideti.
"Kao neko ko je dugo u ovom poslu i veteran, želim da ostavim pečat i tim govorom i molim građane da ga poslušaju. Biće posle pet po srpskom vremenu. Govoriću činjenice, istinu i verujem da se neće dopasti mnogima", rekao je Vučić.
On je istakao i da kada se biraju činjenice i istina sa jedne strane i hoće li se to nekome dopasti on bira ovo prvo.
Rekao je da će možda i govoriti duže od predviđenih 15 minuta i da neće dozvoliti da ga prekinu.
"Nisam siguran da će bilo kome da se svidi zbog licemerja u svetu", rekao je Vučić i istakao da postoje principi ako se usvajaju i primenjuju u svakoj situaciji.
"Ako to ne radite, onda to nisu principi, već ih koristite u skladu sa potrebama", ukazao je Vučić.
On je rekao da ako se kaže da je teritorijalni integritet najviši princip u međunarodnom pravu, kako se onda krši povelja UN i Rezolucija 12 44.
"Tu nema principa. Mi tražimo da ono što se poštuje u Ukrajini važi i kod nas, a to je teritorijalni integritet Srbije", rekao je Vučić i primetio da su samo za Srbiju suprotni principi.
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
SRBIJA
Vučić dao nalog o proceduri za sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti o KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala