- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Emir Kusturica gost Škole filmske kritike u Rusiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićEmir Kusturica govori na večeri posvećenoj Matiji Bećkoviću u Ruskom domu
Emir Kusturica govori na večeri posvećenoj Matiji Bećkoviću u Ruskom domu - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
Pratite nas
Proslavljeni režiser Emir Kusturica biće gost Škole filmske kritike u Jasnoj Poljani, mestu u Rusiji u kom je rođen čuveni pisac Lav Nikolajevič Tolstoj.
Učesnici Škole filmske kritike u Jasnoj Poljani imaće prilike da učestvuju u radionicama Emira Kusturice i pisca Jevgenija Vodolazkina, prisustvuju predavanjima i diskusijama poznatih producenata, novinara, scenarista i filmskih kritičara – Jegora Moskvitina, Ivana Kudrjavceva, Nikite Kravcova, Vsevoloda Koršunova i Vjačeslava Marusenkova,te pogledaju najznačajnije filmove svetske kinematografije i o njima razgovaraju sa stručnjacima.
„Veoma mi je drago što ću učestvovati u radu prve Škole filmske kritike u Jasnoj Poljani. Filmska kritika nam pomaže da razumemo kako bioskop funkcioniše, kako utiče na gledaoca, koje ideje i emocije prenosi. Ruska kinematografija ima svoje karakteristike i bogatu istoriju. Rado ću podeliti svoje iskustvo i znanje sa mladima koji su zainteresovani za ovu temu“, rekao je Emir Kusturica.
Vladimir Tolstoj, savetnik predsednika Rusije Vladimira Putina i potomak Lava Nikolajeviča Tolstoja, rekao je kako ne sumnja da će komunikacija sa Kusturicom biti neprocenjivo iskustvo za sve polaznike Škole.
„Učešće Emira Kusturice, upečatljive, harizmatične ličnosti, originalnog, „kultnog” reditelja, veliki je uspeh za prvu Školu filmske kritike“, rekao je Vladimir Tolstoj.
Škola filmske kritike biće održana u Jasnoj Poljani od 19. do 23. oktobra 2023. uz podršku Predsedničkog fonda za kulturne inicijative, Muzeja ,,Lav Nikolajevič Tolstoj“ i kanala ,,KinoTV“, saopšteno je iz Ruskog doma u Beogradu.
Šta je Emir Kusturica rekao o multipolarnom svetu, samitu BRIKS-a, širenju te organizacije, pogledajte u 71. epizodi serijala „Moj život“, koji Kusturica snima za Sputnjik
Otvaranje festivala Kustendorf klasik - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
KULTURA
Kusturica: Kulturna tradicija Rusije dobila otkaz od Zapada, a ovde našla utočište
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala