- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kusturica: Kulturna tradicija Rusije dobila otkaz od Zapada, a ovde našla utočište

© Sputnik / Dejan SimićOtvaranje festivala Kustendorf klasik
Otvaranje festivala Kustendorf klasik - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Pratite nas
Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica otvorio je večeras festival „Kustendorf Klasik“ na kom nastupa čuveni ruski pijanista Oleg Akuratov. Festival ove godine obeležava značajan jubilej - deset godina od osnivanja.

„Gradovi i festivali su utočišta velikih kulturnih tradicija. Kulturna tradicija Rusije koja je pre par godina doživela otkaz u zapadnoj Evropi u isto vreme je u ovom okviru i ovom drevnom gradu, koji je u stvari napravljen pre samo 20 godina, dobila utočište i pre nego je nekome palo na um da joj da otkaz“, rekao je Kusturica na otvaranju festivala.

On je dodao da u trenutku kada se stvaraju novi svetovi, kada nastaje BRIKS, nadamo se da je opstanak ruske kulture i naše kulture uvećan tim događajem.
Ispred „Gasprom njefta“ prisutnima se obratio Aleksandar Dibalj, zamenik generalnog direktora te kompanije.
© Sputnik / Dejan SimićOtvaranje festivala Kustendorf klasik
Otvaranje festivala Kustendorf klasik - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Otvaranje festivala Kustendorf klasik
Tokom dana su održani takmičarski i revijalni delovi programa. U okviru revijalnog programa su nastupili učenici Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda.
Na otvaranju su nastupili virtuoz na harmonici, Boban Bjelić i pevačka grupa Odseka za tradicionalnu narodnu muziku Muzičke škole „Mokranjac“.
© Sputnik . Dejan SimićKustendorf klasik festival
Kustendorf klasik festival - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Kustendorf klasik festival
Nakon svečanog otvaranja je održan solistički koncert ruskog pijaniste Olega Akuratova. Za Olega Akuratova ne postoje granice kreativnosti - podjednako maestralno svira klasičnu muziku i improvizuje u džezu. Krase ga izvanredna tehnika, stil izvođenja i besprekoran ukus. Njegove improvizacije raznovrsne su i virtuozne. Oleg je mnogo puta bio prototip glavnog junaka dokumentarnih i igranih filmova, kao što su dokumentarni film poznatog publiciste Majkla Bernštajna "Ein Wunderkind" i debitantsko rediteljsko ostvarenju Ljudmile Gurčenko "Šareni sumrak".
© Sputnik . Dejan SimićKustendorf klasik festival
Kustendorf klasik festival - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Kustendorf klasik festival
U nedelju 3. septembra koncert će održati naš mladi violončelista Petar Pejčić u pratnji Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića. Na programu će biti Čajkovski, Rokoko varijacije i fantazija-uvertira „Romeo i Julija“.
Violončelista Petar Pejčić jedan je od najperspektivnijih umetnika svoje generacije. Kao dobitnik nagrade i najmlađi finalista Međunarodnog takmičenja „Kraljica Elizabeta“ u Briselu, ostvario je istorijski uspeh na našim prostorima. Dobitnik je i brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima, uključujući „Kraljica Elizabeta“ (Belgija), „Pablo Kazals“ (Španija), „Ana Kul“ (Austrija) i „Feliks Mendelson“ (Nemačka). Svira na violončelu Đuzepe Gvarneri ‘filius Andreae’ (1694, Kremona), koji mu je velikodušno ustupila ,,Beare's International ViolinSociety” fondacija.
Biće održano i predavanje o kompozitoru Jovanu Ivanoviću „Dunavski valovi – delo izvan života, vremena i prostora“, Mirjane Rastović, autorke i muzičke urednice Radio Televizije Vojvodina.
© Sputnik / Dragana NikitovićKustendorf klasik, Mećavnik 2023
Kustendorf klasik, Mećavnik 2023 - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Kustendorf klasik, Mećavnik 2023
Oba dana će u takmičarskom delu festivala nastupiti 26 mladih muzičara iz Srbije i Rusije, studenti Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, Niša, Moskve, Omska, Tjumenja, Orenburga, Hanti-Mansijska, a po prvi put, i studenti sa odseka Muzičke umetnosti, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini/Kosovska Mitrovica. O dobitnicima nagrade festivala „Zlatna matrjoška“, odlučiće međunarodni žiri koji će činiti dirigent Mihail Golikov, umetnički direktor i glavni dirigent Državnog simfonijskog orkestra Lenjingradske oblasti, zatim Danijela Jović, direktorka Škole za muzičke talente u Ćupriji i kompozitor, dirigent, multiinstrumentalista i producent, Aleksandar Sedlar.
Dodela nagrada održaće se u nedelju u večernjim časovima posle centralnog koncerta.
© Sputnik / Dejan SimićFestival klasične muzike „Kustendorf klasik“
Festival klasične muzike „Kustendorf klasik“ - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Festival klasične muzike „Kustendorf klasik“
Kustendorf Klasik daje priliku mnogim izvođačima da prvi put nastupe na tako visokom nivou, da se upoznaju sa majstorima umetnosti, da podele iskustva i utiske sa vršnjacima iz drugih zemalja. I, što je najvažnije, festival postaje odskočna daska za razvoj muzičke karijere.
Takmičari na Kustendorf klasik festivalu - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
KULTURA
Počinje jubilarni 10. festival klasične muzike „Kustendorf klasik“ na Mećavniku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala