- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Počinje jubilarni 10. festival klasične muzike „Kustendorf klasik“ na Mećavniku

© Sputnik / Radoje PantovićTakmičari na "Kustendorf klasik" festivalu
Takmičari na Kustendorf klasik festivalu - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Pratite nas
Festival klasične muzike „Kustendorf Klasik“ obeležiće značajan jubilej, deset godina od osnivanja 2. i 3. septembra 2023. godine, u etnoselu Mećavnik.
Festival se ove godine vraća svom originalnom konceptu koji čini takmičarski i revijalni program kao i solistički koncerti renomiranih svetskih izvođača. Festival će svečano otvoriti njegov osnivač Emir Kusturica, u subotu u 20 časova.
Na otvaranju će nastupiti virtuoz na harmonici Boban Bjelić i pevačka grupa Odseka za tradicionalnu narodnu muziku Muzičke škole „Mokranjac“. Centralni deo večeri rezervisan je za solistički koncert pijaniste Olega Akuratova koji uživa veliku popularnost u Rusiji, ali i širom sveta.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuOleg Akuratov
Oleg Akuratov - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Oleg Akuratov
U nedelju, 3. septembra od 20 časova koncert će održati naš mladi violončelista Petar Pejčić u pratnji Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića. Na programu će biti Čajkovski, Rokoko varijacije i fantazija-uvertira „Romeo i Julija“.
Program festivala oba dana, počinje u 12 časova, a na Mećavniku će se tokom dana smenjivati takmičarski i revijalni program.
Dodela nagrada održaće se u nedelju 3. septembra posle centralnog koncerta.
Za deset godina od osnivanja festivala, na Mećavniku su nastupale vrhunske zvezde klasične muzičke scene među kojima su Denis Macujev, Aleksandar Madžar, Valeri Gergijev, Nemanja Radulović, Julijan Rahlin, Roman Simović, Srba Dinić, Narek Haknazarjan, Jurij Bašmet, Justus Grim, Milijana Nikolić.
„Kustendorf klasik“ daje priliku mnogim izvođačima da prvi put nastupe na tako visokom nivou, da se upoznaju sa majstorima umetnosti, da podele iskustva i utiske sa vršnjacima iz drugih zemalja i što je najvažnije festival postaje odskočna daska za razvoj muzičke karijere.
Festival „Kustendorf Klasik“ zajednički je projekat renomiranog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije „Gasprom njeft“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala