- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki kongresmen zatražio od Pentagona informaciju o finansiranju nacista „Azova“

© Sputnik / Evgeniй Kotenko / Uđi u bazu fotografijaVojnici bataljona "Azov" polažu zakletvu u Kijevu
Vojnici bataljona Azov polažu zakletvu u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
Pratite nas
Američki kongresmen Pol Gosar uputio je pismo državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i direktoru Pentagona Lojdu Ostinu u kome je izrazio zabrinutost da bi američka pomoć Ukrajini, kršeći zakon, mogla da ide nacionalističkom bataljonu „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) i zatražio objašnjenje po ovom pitanju.
Republikanski kongresmen iz Arizone u pismu, u koje je Sputnjik imao uvid, navodi da su pripadnici „Azova“ inkorporirani u oružane snage i nacionalnu gardu Ukrajine, a takođe su stvorili i posebne oružane formacije kao što su specijalna jedinica „Kraken“ ili 3. posebna jurišna brigada.
„Bataljoni i paravojne snage ‘Azova’ i dalje postoje i uključene su u oružane snage i nacionalnu gardu Ukrajine. Na taj način, svaka američka pomoć upućena Ukrajini, kršeći zakon, ide ovom nacističkom bataljonu. Za Sjedinjene Američke Države je nemoralno i protivzakonito da šalju novac nacističkom režimu“, napisao je Gosar.
„Paravojne formacije ‘Azova’ ostaju nacističke formacije, čak i kada promene nazive“, ocenio je on.
U Sjedinjenim Američkim Državama postoji zabrana pružanja pomoći „Azovu“ zbog nacističke prirode njegove ideologije i delovanja, ali je još proletos „Vašington post“ citirao izvor u Stejt departmentu koji je priznao da ovo pravilo nema praktičnog efekta.
Gosar je, takođe, upitao Blinkena i Ostina koliko su američke pomoći dobile formacije „Azova“, uključujući i preko ukrajinske vojske ili nacionalne garde, da li su ukrajinske vlasti predavale „azovcima“ američku pomoć, da li postoje mehanizmi za sprovođenje zabrane pružanja pomoći „Azovu“ i strukturama povezanim sa njim, da li su od SAD pomoć dobijali „Kraken“ i 3. posebna jurišna brigada.
„Već je dovoljno loše što savezna vlada svesno daje milijarde dolara autoritarnom i korumpiranom režimu u Kijevu. Mnogo je gore što Ukrajina, možda, zavarava američki narod zloupotrebom tehničkih detalja federalnog zakona kako bi neonacistima obezbedila vojnu pomoć“, napisao je kongresmen.
On je tražio da mu se u pisanom vidu odgovori do 20. oktobra.
Bataljon Azov - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2023
RUSIJA
Zašto američki i zapadni mediji izbegavaju da osude veze Ukrajine sa neonacizmom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala