- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zbližavanje Rusije i Irana - „trn u oku“ Sjedinjenih Država

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaSastanak ruskih i iranskih vojnih zvaničnika u Moskvi
Sastanak ruskih i iranskih vojnih zvaničnika u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
Pratite nas
Rusija i Iran jačaju strateško partnerstvo u sektoru odbrane, a zbližavanje dve zemlje je „trn u oku“ Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima. Ta saradnja Moskve i Teherana zasnovana je na želji dve države da vode multipolarnu politiku i da se odupru američkom hegemonizmu.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji boravi u Teheranu gde je dočekan uz vojne počasti, izjavio je da Rusija i Iran planiraju jačanje strateškog partnerstva u oblasti odbrane. Istakao je i da je cilj Moskve i Irana da sprovedu niz planiranih zajedničkih aktivnosti, uprkos, kako je naveo, protivljenju SAD i njihovih zapadnih saveznika.
Šojgu je rekao da sankcije međunarodne zajednice prema Rusiji i Iranu nisu dale rezultate i da su beskorisne i izrazio je spremnost za dalje zajedničke akcije Rusije i Irana u oblasti jačanja stabilnosti i bezbednosti na Bliskom istoku.

„Imam osećaj u Sjedinjenim Državama ne postoje stručnjaci za istočna pitanja. Amerikanci se na Istoku ponašaju kao slon u staklarskoj radnji. Posvađali su se sa svima, pokušavaju da nametnu neke svoje vrednosti ljudima različitih vera i kultura, a to se nikome ne sviđa. Kada bi se SAD ponašale opreznije, odnosno kada bi se oslanjale na obostrano korisnu saradnju i ne bi vršile pritisak na zemlje Bliskog istoka, onda bi Bliski istok danas održavao odnose sa Sjedinjenim Državama i Iran bi to podržao“, kaže ruski ekspert Oleg Glazunov.

U prilog tome da američki uticaj opada na Bliskom istoku pokazuje i prošlogodišnja anketa koju je u 14 arapskih zemalja sproveo Arapski centar za istraživanje i političke studije iz Dohe, po kojoj 78 odsto anketiranih smatra da su SAD najveći izvor pretnji i nestabilnosti u regionu.
„Nepromišljena i, rekao bih, glupa politika Trampove i Bajdenove administracije vodi ka tome da uticaj SAD na Bliskom istoku bledi. Svi počinju više da se orijentišu na Kinu, na Rusiju, ali ne i na SAD. Stoga, ako SAD u bliskoj budućnosti ne promene svoju politiku prema Bliskom istoku potpuno će ga izgubiti“, ističe ekspert.
© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaRuski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u Teheranu da Rusija i Iran planiraju jačanje strateškog partnerstva u oblasti odbrane
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu  - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u Teheranu da Rusija i Iran planiraju jačanje strateškog partnerstva u oblasti odbrane

Iran zainteresovan za ruske PVO sisteme

Poslednjih meseci Vašington je više puta izražavao zabrinutost zbog jačanja veza između Rusije i Irana, dve zemlje koje su pod strogim zapadnim sankcijama.
Kijev i Vašington su tvrdili da Teheran isporučuje Moskvi bespilotne letelice „Šahed" za upotrebu u Ukrajini, ali je Iran odbacio takve optužbe, dok je Moskva takve tvrdnje nazvala lažnim, navodeći da se tema kupovine iranskih dronova od strane Rusije namerno potencirala u američkim medijima.
Na pitanje šta se konkretno može očekivati od Šojguove posete Teheranu, Glazinov kaže „vojne dogovore i vojne sporazume“. On ističe da je saradnja dve zemlje zasnovana na zajedničkim interesima.
„Rusija je uvek sarađivala na ravnopravnim partnerskim odnosima, koji će biti obostrano korisni. Rusija je uvek težila tome da i druge zemlje od te saradnje imaju korist, dok su SAD vodile kolonijalnu politiku, sve su uzimale, a ništa zauzvrat nisu davale“, kaže ekspert.
Iran je redovan učesnik Međunarodnih vojnih igara koje je pre nekoliko godina pokrenuo ministar Šojgu, a takođe dve zemlje održavaju i zajedničke vojne vežbe.
Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji Rusije i Irana obnovljen je tokom prve posete Sergeja Šojgua Teheranu 2015. godine, a već sledeće godine Iranu je isporučen ruski sistem S-300.
Vojno-tehnička saradnja Rusije i Irana i danas jača na obostrano zadovoljstvo, a Glazunov navodi da su Iranci posebno zainteresovani za ruske sisteme protivvazduše odbrane.
„Mi imamo PVO sisteme S-300, čak i S-400, koji su bolji od američkog sistema ‘Patriot’. Generalno, američki ‘Patriot’ je zastareo. Poređenja radi, on štiti određeni objekat, a naši S-300 i S-400 štite ceo rejon od raketa, aviona... Naša sredstva PVO su najbolja na svetu. Dakle, Iran kupuje sisteme protivvazdušne odbrane“, kaže Glazunov.
Ruski ministar odbrane je sa iranskim vojnim vrhom razgovarao o bileteralnoj saradnji, kao i o situaciji u Nagorno-Karabahu, Siriji i Avganistanu, kao i nizu drugih pitanja.
Šojgu je posetio i izložbu naoružanja u Teheranu i upoznao se sa raketnim naoružanjem, dronovima, kao i sistemima protivvazdušne odbrane iranske proizvodnje.
Projektili Sadid-345 ispred teških bespilotnih letelica Shahed-121 i Shahed-129 - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
SVET
Iranski general: Zapadne i evropske zemlje žele da kupe naše bespilotne letelice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala