- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ovo može papreno da košta: Na delu opasan pokušaj da se preseče veza Srpske i Rusije

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
Pratite nas
Namerom da Republici Srpskoj oduzme nadležnosti vezane za regulaciju i snabdevanje gasom, političko Sarajevo ne pokušava samo da otme nadležnosti od Republike Srpske, već i da otrgnu Srpsku od Rusije.
Ovako Momčilo Antonić, direktor preduzeća GAS-RES komentariše predlog bošnjačkog člana predsedništva Denisa Bećirovića da nadležnosti u pogledu transporta prirodnog gasa oduzme entitetima i prebaci ih u nadležnosti zajedničkih institucija u BiH.
Bećirović inače u Predsedništvu BiH već mesecima blokira izgradnju gasovoda istočne interkonekcije između BiH i Srbije. To ga ne sprečava da već drugi put u ovoj godini pokušava da otme još jednu od nadležnosti Republike Srpske. Prvi put to je pokušao u februaru, kada je sličan predlog zakona upućen zakonodavnim organima BiH, kada je, zajedno sa hrvatskim članom Predsedništva, Željkom Komšićem, preglasao predstavnicu Srba Željku Cvijanović.

Ko to voli skuplji gas

Prema Antonićevim rečima, iako postoji emotivna vezanost za Rusiju, kada se razmišlja o gasu, razmišlja se tržišno i kupuje se onaj gas koji je najjevtiniji.
„Mi danas kupujemo ruski gas, imamo ugovor sa Gaspromom, prodajemo ga jer on je najjevtiniji. Ali neko sa druge strane nam kaže da ne kupujemo taj ruski gas jer on ne valja, nego da kupujemo onaj koji je skuplji. A mi ne prihvatamo taj način komunikacije i, uopšte, tu logiku“, objašnjava on.
Ambicije Denisa Bećirovića da centralizuje gasnu industriju u BiH tako da potrošači troše skuplji umesto najjeftinijeg gasa u Evropi, bošnjački član Predsedništva bi prvo morao da objasni građanima koje predstavlja, jer najveći potrošači gasa u BiH nalaze se u Sarajevu, dodaje on.
„Neka im objasni zašto je loš jeftiniji ruski gas, a zašto je dobra alternativa onaj skuplji, neki LNG. Dakle, ne radi se o emocijama, radi se o matematici. Ekonomska isplativost je takva da je ruski gas najjeftiniji. Zašto Denis Bećirović forsira neku drugu priču, ne znamo“, konstatuje Antonić.

Entitetske nadležnosti priznala i EU

Iako je na prethodnim izborima struktura bošnjačkih političkih predstavnika promenjena (u strukturi vlasti više ne učestvuje SDA), ideologija je ostala ista. štaviše, čini se da su se pokušaji unitarizacije BiH sa dolaskom Denisa Bećirovića u Predsedništvo pojačali, kaže naš sagovornik.
„Sve inicijative koje on stavlja na dnevni red ne mogu da prođu jer nemaju podršku sva tri naroda, kako je po Ustavu i zakonima. I svaku inicijativu koju ima, zna da neće proći. Ne znam koji su mu ciljevi, osim da blokira funkcionisanje BiH, da je drži u neizvesnosti, kako bi ljudi bili što nezadovoljniji i kako bi odlazili u što većem broju. Jedino to postiže“, komentariše Antonić.
Tako je i sa inicijativom o centralizaciji tržišta gasa. U Republici Srpskoj se zna šta joj sleduje po ustavima Srpske i BiH, kao i po Dejtonskom sporazumu.
Što se tržišta prirodnog gasa tiče, u Republici Srpskoj sve funkcioniše kako treba – zakoni se usklađuju sa EU i preporukama Evropske energetske zajednice. Evropska energetska zajednica verifikovala je preduzeće DAS-RES, tako da ova kompanija ima sve evropske sertifikate, napominje Antonić.
„Dakle, i Evropska energetska zajednica je u svakodnevnim poslovima dala legitimitet ovakvom funkcionisanju tržišta gasa u BiH, odnosno sprovođenju politika koje su na entitetskom nivou“, tvrdi on.

Problem nije u Srpskoj, već u Federaciji BiH

Međutim, kako kaže, problem nije u Republici Srpskoj, već u drugom entitetu, Federaciji BiH (FBiH). Unutar jedne države može postojati više operatera, međutim, drugi entitet ne dozvoljava protok gasa bilo kog drugog snabdevača, tako da kupci u Federaciji, bilo da se radi o firmama ili pojedincima, gas mogu da kupe samo od jedne firme. Vlasti FBiH ne dozvoljavaju konkurenciju na tržištu gasa, objašnjava Antonić.
„Ne dozvoljava se, na primer, da mi iz Republike Srpske, kao niko iz Evrope ili sveta, proda nekome gas, da uopšte ima protok gasa kroz Federaciju. To je, u stvari, problem. Mi smo naše tržište regulisali kao i sve druge evropske zemlje. Sve je liberalno i slobodno. Svako može da dođe i da proda gas bilo kom privrednom subjektu“, priča on.
Federacija BiH je jedino mesto u Evropi u kome je tržište prirodnog gasa monopolizovano, dodaje Antonić. Tako se događaju paradoksalne situacije, pa, zbog toga što gasovod prolazi kroz FBiH i ulazi u Istočno Sarajevu koje je u Republici Srpskoj, kupci iz tog grada ne mogu da kupuju gas od GAS-RES-a, iako ova kompanija ima povoljniju cenu od kompanije iz Federacije.
S druge strane, gasna kompanija iz Federacije, pošto je ulaz u gasovod u Republici Srpskoj, transportuje gas sasvim slobodno kroz Republiku Srpsku, zaključuje Antonić.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2023
REGION
Dodik: Tragamo na osnovu čega je Šmitu izdat pasoš u MIP-u BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala