- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Tragamo na osnovu čega je Šmitu izdat pasoš u MIP-u BiH

© Tanjug / FOTO SRNA/BORISLAV ZDRINJAMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se utvrđuje na osnovu čega je Kristijanu Šmitu, koji nije imenovan u Savetu bezbednosti UN-a na mesto visokog predstavnika, izdata diplomatska akreditacija u Ministarstvu spoljnih poslova u Savetu ministara.
„Tragamo za odgovornim licima u OHR-u, koja su takav zahtev uputili MIP-u, kao i za onima koji su u Ministarstvu spoljnih poslova potpisali zahtev za izdavanje diplomatske akreditacije. MIP to nije proveravao, postoje lica koja su odgovorna, to će sigurno morati sada da se zna“, rekao je Dodik navodeći da je reč o krivičnoj odgovornosti.
On je izjavio da ima saznanja da se o tome vodi istraga i u Nemačkoj, a to sve govori da neko mora odgovara, a pre svega, da se utvrdi odgovornost lokalnih ljudi.
„Ovo je pre svega krah za BiH, njen sistem i njene institucije, da se na bazi lažne priče o tome da je imenovan, Kristijanu Šmitu izdaju bilo kakvi papiri za boravak. Zato je i pokrenuta ta procedura da se to preispita i utvrdi, treba konačno da se utvrdi odgovornost lokalnih ljudi za sve to", rekao je Dodik za RTRS.

„Šmit nelegalnim postupanjem notifikovan u Ministarstvu inostranih poslova“

Savetnik predsednika Republike Srpske Ana Trišić Babić izjavila je da je Kristijan Šmit 2021. godine nelegalnim postupanjem tadašnjeg otpravnika poslova a.i. Misije OHR u BiH notifikovan Ministarstvu inostranih poslova u Savetu ministara kao dolazeći novoimenovani visoki predstavnik, a zatim od tadašnjeg ministra Bisere Turković nelegalno prihvaćen.
„Nelegalnim postupanjem tadašnjeg otpravnika poslova a.i. Misije OHR u BiH Šmit je 2021. godine notifikovan Ministarstvu inostranih poslova BiH kao dolazeći novoimenovani visoki predstavnik, a zatim od tadašnjeg ministra inostranih poslova /Bisere Turković/ nelegalno prihvaćen, iako je znala da u ovoj stvari postoji spor i nije imala ovlašćenje Predsedništva BiH da ga prihvati“, navela je Babićeva za Srnu.
Prema njenim rečima, biće razmotrena mogućnost traženja odgovornosti za Turkovićevu, prenosi RTRS.
Savetnik predsednika Republike Srpske je ponovila da Republika Srpska ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH, jer nije izabran prema proceduri koju propisuje Dejtonski mirovni sporazum.
Ona je naglasila da u skladu sa ovim, Republika Srpska ne sarađuje sa Šmitom, a takođe ne priznaje ni njegove odluke.
Ministarstvo spoljnih poslova u Savetu ministara istaklo je da je Kristijanu Šmitu, u skladu sa verbalnom notom OHR-a, izdata identifikaciona iskaznica tipa MO sa rokom važenja do 26. januara 2025. godine, te da on i stalo osoblje OHR-a uživaju status diplomatskog agenta, javili su mediji u FBiH.
Opširnije o ovoj temi pogledajte i u videu:
Specijalni izaslanik Vlade Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuel Saracin na ruševinama Narodne biblioteke - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2023
REGION
O čemu su razgovarali Dodik i nemački izaslanik: Objavljen stenogram
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala