- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Madlenijanum u novoj sezoni: Od Zoline „Nane“ do „Staklene menažerije“ i brodvejskog hita „Kompani“

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Zoran ŠkrbićPredstava "Svetlost pozornice" u Madlenianumu
Predstava Svetlost pozornice u Madlenianumu - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
Pratite nas
Premijerom obnovljene predstave „Svetlosti pozornice” reditelja Roberta Boškovića „Madlenijanum“ 22. septembra počinje novu sezonu u okviru koje su planirane još dve obnove i tri nova naslova – mjuzikl „Kompani” reditelja Nebojše Bradića, komedija „Godišnjica” u režiji Petra Jovanovića i drama „Staklena menažerija” koju će postaviti Ivana Vujić.

'Staklena menažerija' je prvi i najuzbudljiviji komad Tenesi Vilijamsa o nežnim ljudima. Svi smo mi staklena menažerija sem onih kamenih koji nas lome. Napraviti komad o ljudskosti, osećanjima, nežnostima, nemoćima, a želji i moranju da se živi. To je kao američki Čehov. Smatram da je 'Staklena menažerija' prava priča za današnji trenutak surovosti, grubosti, nemoći da se izvučemo“, istakla je Ivana Vujić koja je prethodno u „Madlenijanumu“ postavila Vilijamsovu „Mačku na usijanom limenom krovu“. Premijera je planirana za 30. mart sledeće godine.

Vlasto, čuvaj nas

Vujić potpisuje režiju i komada „Nana“ prema romanu Emila Zole, koja je premijeru imala u novembru 2019. pa je ubrzo zbog pandemije prestala da se igra. Zbog toga je uprava zemunskog teatra odlučila da tu predstavu vrati na repertoar i obnovljena će imatiu premijeru 1. decembra.
© Foto : Zoran ŠkrbićPredstava "Nana" u režiji Ivane Vujić u Operi i teatru "Madlenianum"
Predstava Nana u režiji Ivane Vujić u Operi i teatru Madlenianum - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2023
Predstava "Nana" u režiji Ivane Vujić u Operi i teatru "Madlenianum"
„Normalno je da se uradi obnova jednog veoma važnog dela. Ovo je jedini Zola u Beogradu. On je u svojim romanima, istražujući jednu porodicu, pružio anatomiju francuskog društva, ali njegova smrt je ostala nerazjašnjena“, rekla je Vujić na konferenciji za novinare.
Istakla je i da je „Nana“ gabaritna predstava sa velikim ansamblom na čelu sa Tamarom Aleksić u naslovnoj ulozi:
„U toj predstavi je poslednji put na scenu stao Vlasta Velisavljević. Srećni smo što smo živeli sa njim, radili sa njim i radovali se sa njim. Vlasto, mi te pozdravljamo i volimo! Čuvaj nas“.

Sa Brodveja Kompani

Umetnički direktor Andreja Rackov i reditelj Nebojša Bradić otkrili su da je „Madlenijanum“ dobio licencu za brodvejski mjuzikl „Kompani“ Stivena Sondhajma koji se smatra sinonimom muzičkog teatra u Americi i koji stoji iza čuvene „Priče sa zapadne strane“.
„Originalna postavka mjuzikla ‘Kompani’ bila je 1970. godine u Njujorku, gde se i dešava radnja. Osvojila je šest nagrada Toni, a i sve kasnije obnove su nagrađivane. Poslednja verzija na Brodveju je bila 2021. godine. Muzika je pop, ali zalazi mnogo dublje. U središtu radnje je tridesetpetogodišnji neženja Bobi koji na svoj rođendan shvata da su svi njegovi prijatelji u uspešnim brakovima i počenje da razmišlja o sebi“, istakao je Bradić.
U predstavi igra 14 glumaca, a Bradić je najavio da će od njih očekivati maksimum u svim segmnetima koje mjuzikl podrazumeva. Premijera je planirana za 9. mart.
Komedija „Godišnjica“ Rebeke Vilhajt, u režiji Petra Jovanovića, o braku i svim izazovima koje on nosi, imaće premijeru 18. oktobra.
© Foto : Đorđe TomićKomedija „Godišnjica“ Rebeke Vilhajt, u režiji Petra Jovanovića
Komedija „Godišnjica“ Rebeke Vilhajt, u režiji Petra Jovanovića - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2023
Komedija „Godišnjica“ Rebeke Vilhajt, u režiji Petra Jovanovića
„Igramo čistu životnu dramu, ali publici će biti zabava. Sastoji se od dve jednočinke – u prvoj su Mimsi i Sem pred venčanjem, a u drugoj ih gledamo 25 godina kasnije“, pojasnila je glumica Vanja Milačić koja igra glavnu ulogu uz Srđana Karanovića.
„To nije romantična komedija, već vrlo ozbiljna, pametna i inspirativna predstava. Posle 25 godina braka nema romanse. Komično je upravo njihov pokušaj da je ožive“, nadovezao se reditelj Petar Jovanović.

Svetlosti pozornice

Predstava „Svetlosti pozornice“ biće obnovljena pošto je kao i „Nana“ zbog pandemije malo igrana, a naišla je na veliko odobravanje publike, kako zbog svoje koncepcije i režije, tako i zbog izbora muzičkih numera u predstavi, koje oslikavaju u kratkim crtama istorijat muzičkih predstava u Operi i teatru „Madlenijanum“ u prvih 25 godina.
Bariton Vasa Stajkić koji debituje u tom komadu kaže da je to svojevrsna „predstava u predstavi“, interesantan i duhovit projekat u kakvom do sada nije učestvovao.
Isti sticaj okolnosti uzrokovan korona virusom uticao je i na brodvejski hit „Poslednjih pet godina“ u režiji takođe Roberta Boškovića te će on zaživeti u predstojećoj sezoni od 27. oktobra, sa pomalo izmenjenom glumačkom podelom.
Nacionalni dramski teatar Rusije „Aleksandrinski” gostuje Beogradu sa Gogoljevom „Ženidbom - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2023
KULTURA
Nacionalni dramski teatar Rusije „Aleksandrinski” gostuje u Beogradu sa Gogoljevom „Ženidbom”
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala