- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarska opozicija zahteva da se vrati zabrana na uvoz ukrajinskih žitarica

© AP Photo / Efrem LukatskyŽetva pšenice u ukrajinskom selu Zgurevka
Žetva pšenice u ukrajinskom selu Zgurevka - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
Pratite nas
Bugarska opozicija predložila je u parlamentu da se zabrani uvoz ukrajinskog žita. Prema rečima lidera bugarskih socijalista Kornelije Ninove, druge istočnoevropske zemlje štite svoje poljoprivredne proizvođače, a kao primer je navela Poljsku.
„Danas dajemo predlog da se ukine odluka Narodne skupštine, zahvaljujući kojoj je ukinuta zabrana na uvoz iz Ukrajine, i da se donese suprotna odluka – da se ponovo uvede zabrana. Jednostrana zabrana. Kao što su to uradile Poljska, Slovačka, Mađarska i Hrvatska – od juče“, rekla je Ninova.
Ona je ocenila da je očigledno da su evropski lideri postali mudriji, dok je to u Bugarskoj suprotan slučaj – „sve su gluplji“.
„Očigledno je da je ovaj sektor ključan i u Evropi i u Bugarskoj, a odgovorni vladini zvaničnici donose odluke u zaštitu domaće privrede i industrije“, istakla je Ninova.
Podsetimo, Bugarska je prošle nedelje ukinula zabranu na uvoz ukrajinskih žitarica. U bugarskoj vladi su istakli da će takav korak omogućiti da se smanje cene.
Evropska komisija je 15. septembra odlučila da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih zemalja EU, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza. Posle toga, vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske objavile su da jednostrano produžavaju zabranu. Mađarska je proširila zabranu na nacionalnoj osnovi; na spisku se nalaze 24 proizvoda kojima je zabranjen uvoz. Osim žitarica, na listi su razne vrste mesa, živina, jaja, med, povrće i vino.
Ukrajinsko Ministarstvo ekonomije je posle odluke Mađarske, Poljske i Slovačke da zabrane uvoz ukrajinskog žita objavilo da je Kijev podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv tih zemalja.
Protest poljoprivrednika u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2023
REGION
Protest bugarskih poljoprivrednika ─ prete vlastima da će krenuti ka zgradi vlade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala