- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Protest bugarskih poljoprivrednika ─ prete vlastima da će krenuti ka zgradi vlade

© AFP 2023 / NIKOLAY DOYCHINOVProtest poljoprivrednika u Bugarskoj
Protest poljoprivrednika u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2023
Pratite nas
U Bugarskoj drugi dan traje nacionalni protest poljoprivrednih proizvođača, nezadovoljnih odlukom vlade i parlamenta da se obnovi uvoz ukrajinskog žita. Ministar poljoprivrede Kiril Vitev izašao je pred demonstrante koji su se sa svojom tehnikom u velikom broju okupili na jednom od prilaza Sofiji.
Demonstranti su dočekali bugarskog ministra uzvicima „Ostavka“, bacali voće na njega i izlivali mleko iz cisterni.
Nakon toga se Vitev obratio učesnicima protesta sa molbom da zajednički razmisle o tome koja se konkretno količina ukrajinskih proizvoda može dozvoliti u Bugarsku.
Poljoprivrednici koji protestuju nameravaju da privatnim prevozom stignu do zgrade vlade u Sofiji ako ona uskoro ne izađe sa konkretnim predlozima kao odgovor na probleme koje su izneli poljoprivredni proizvođači, javlja Bugarski nacionalni radio (BNR).
Predsednik Nacionalne asocijacije proizvođača žitarica Ilja Prodanov izjavio je da je prvi zahtev demonstranata produženje zabrane uvoza ukrajinskog žita.
„Želimo da sačuvamo bugarsku proizvodnju i sprečimo ovaj uvoz“, rekao je Prodanov za televiziju BNT.
Prema rečima lidera protesta, na prilazima Sofiji je oko 600 automobila i poljoprivrednih mašina.
Jedan od demonstranata nosi majicu na kojoj je ispisano „terorista“. On je rekao da traži izvinjenje od premijera Nikolaja Denkova, koji je ranije tako nazvao nezadovoljne poljoprivrednike.
„Kao što vidite, svi smo ovde poljoprivrednici. Svi smo mi ‘teroristi’. Ovde smo sa svojom ‘terorističkom’ tehnikom kojom obrađujemo zemlju i uzgajamo životinje. Ljudi stariji od mene su zgroženi, bili su veoma uvređeni (rečima premijera). Kažu da ovo ne sme više da se nastavlja. I ja mislim isto“, rekao je demonstrant.
Drugi poljoprivrednik rekao je da se sada u Ukrajini koristi više od 200 aktivnih supstanci koje su zabranjene u celoj EU.
„To su supstance štetne po zdravlje ljudi. Da, to su pesticidi. To su insekticidi, fungicidi, herbicidi. To su dve stotine aktivnih supstanci. Uvoz ukrajinske pšenice i ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda utiče na prodaju naših proizvoda, jer su naši proizvedeni po evropskim standardima. Naravno, naš trošak je veći, jer smo prinuđeni da se pridržavamo direktiva EU. Stoga je najrazumnije da Bugarska nastavi sa zabranom uvoza ovih proizvoda iz Ukrajine dok se roba proizvedena u Bugarskoj ne proda“, objasnio je on.
Bugarski parlament izglasao je u četvrtak ukidanje ranije uvedene zabrane uvoza određenih žitarica iz Ukrajine.
Evropska komisija je 15. septembra odlučila da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih zemalja EU, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza. Posle toga, vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske objavile su da jednostrano produžavaju zabranu. Mađarska je proširila zabranu na nacionalnoj osnovi; na spisku se nalaze 24 proizvoda kojima je zabranjen uvoz. Osim žitarica, na listi su razne vrste mesa, živina, jaja, med, povrće i vino.
Žito - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2023
SVET
Oštar protest iz Bugarske: Uvoz žita iz Ukrajine graniči sa genocidom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala