- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Oštar protest iz Bugarske: Uvoz žita iz Ukrajine graniči sa genocidom

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaŽito
Žito - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2023
Pratite nas
Uvoz ukrajinskog žita, koje ne ispunjava uslove kvaliteta, graniči sa genocidom, smatra bugarski ekonomista Grigor Sarijski, komentarišući vest da je parlament u Sofiji izglasao ukidanje zabrane uvoza žita iz Ukrajine.
Po njegovim rečima, bugarska Vlada odlučila je da zauzme „politički korektnu poziciju“, odnosno da služi interesima Ukrajine.
Sarijski je podsetio na članak Programa UN za životnu sredinu, objavljen krajem februara, u kojem se govori o posledicama sukoba u Ukrajini po životnu sredinu. Tamo se, između ostalog, navodi da su, kao posledica eksplozija u skladištima, u poljoprivrednom sektoru otkrivene opasne materije.
„Svi ti događaji mogu da dovedu do trovanja useva i, prema tome, proizvodi za izvoz mogu se pokazati kao neispravni, nepredviđeni za potrošnju – ne samo kada su u pitanju ljudi, nego i životinje“, kazao je ekspert za Bugarsku slobodnu televiziju.
On je podsetio da je Ukrajina još prošle godine počela da izvozi industrijsko žito.
„Pšenica izvezena iz Ukrajine stiže u EU kao industrijska. To je način da se zaobiđu zahtevi da se sprovedu odgovarajuća istraživanja i da se proveri da li je zrno kontaminirano, jer je tamo napisano da je to namenjeno za biomasu, odnosno da nije za ishranu“, istakao je Sarijski.
Međutim, on je podsetio da je proletos u Poljskoj izbio skandal jer se ispostavilo da su Poljaci prošle godine potrošili 110 tona industrijske pšenice.

„Dakle, Poljaci su se bukvalno otrovali, jer im je stizalo žito iz Ukrajine. Zato se tako odlučno protive ukidanju te zabrane (uvoza ukrajinskog žita koja važi do 15. septembra). Sa tog stanovišta, nesmetani uvoz takvih, bukvalno zatrovanih proizvoda, za mene je nešto što graniči sa genocidom. To će biti ravno masovnom istrebljivanju Bugara. Sami znate da Bugarska nikada nije bila poznata po strogim kriterijumima i zahtevima za uvoz i izvoz“, zaključio je Sarijski.

Evropska komisija je danas odlučila da ne produžava ograničenje uvoza četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, koje ističe 15. septembra, ali je obavezala Ukrajinu da uvede mere kontrole izvoza. Kijev bi 18. septembra trebalo da predstavi akcioni plan Evropskoj komisiji i susednim zemljama.
Nakon toga su Poljska, Slovačka i Mađarska saopštile da od ponoći uvode zabranu uvoza ukrajinskog žita, uprkos tome što je Evropska komisija odbila da produži embargo.
Više o tome kome je namenjeno ukrajinsko žito s uranijumom pogledajte u emsiji „Moj pogled na Rusiju“:
Zastava poljske na zgradi u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
SVET
Otkazale poslušnost Briselu – Poljska, Slovačka i Mađarska produžuju zabranu uvoza ukrajinskog žita
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala