- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Otkazale poslušnost Briselu – Poljska, Slovačka i Mađarska produžuju zabranu uvoza ukrajinskog žita

© AP Photo / Alik KepliczZastava poljske na zgradi u Varšavi
Zastava poljske na zgradi u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
Pratite nas
Poljska, Slovačka i Mađarska od ponoći uvode zabranu uvoza ukrajinskog žita, uprkos tome što je Evropska komisija odbila da produži embargo.

„Ovde i sada kažem – produžićemo zabranu uvoza ukrajinskog žita. Nećemo slušati Berlin, nećemo slušati Brisel. Uradićemo to danas od ponoći“, rekao je premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

On je istakao da je odluka Evropske komisije „štetna za poljske poljoprivrednike“.
U međuvremenu je ministar razvoja i tehnologije Poljske Valdemar Buda precizirao da Varšava uvodi zabranu za uvoz ukrajinskog žita na neograničen rok.
Istovremeno, mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ takođe je saopštio da će Budimpešta zabraniti uvoz 24 proizvoda iz Ukrajine. Spisak proizvoda objavljen je u službenom glasniku Vlade. Pored žitarica, na spisku se našlo goveđe, svinjsko, jagnjeće, kozje meso, živina, jaja, povrće, med, vino. Uredba, koju je potpisao premijer zemlje Viktor Orban, stupa na snagu 15. septembra u 23:00 časova.
Kako javlja slovački TV kanal „Markiza“, pozivajući se na republičko Ministarstvo poljoprivrede, i ta zemlja od ponoći jednostrano produžuje zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine.
Evropska komisija je danas odlučila da ne produžava ograničenje uvoza četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih zemalja EU, koje ističe 15. septembra, ali je obavezala Ukrajinu da uvede mere kontrole izvoza. Kijev bi 18. septembra trebalo da predstavi akcioni plan Evropskoj komisiji i susednim zemljama. EK i Ukrajina će pratiti situaciju.
Premijeri pet zemalja Evropske unije su se krajem marta obratili šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa zahtevom da se umeša u krizu izazvanu prilivom žitarica iz Ukrajine. U pismu premijera Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke navodi se da su „problemi povezani sa značajnim povećanjem ponude ukrajinskih proizvoda na tržištima zemalja-članica EU, a posebno onih koja se graniče sa Ukrajinom.
Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka traže od Evropske komisije da ovu zabranu produži najmanje do kraja godine, ističući da je isporuka ukrajinskog žita na njihova tržišta po damping cenama ranije nanela veliku štetu lokalnim poljoprivrednicima.
Više o tome kome je namenjeno ukrajinsko žito s uranijumom pogledajte u emsiji „Moj pogled na Rusiju“:
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
SVET
Orban: Obmanuti smo, produžavamo zabranu uvoza ukrajinskog žita – to je američki proizvod
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala