- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Prijateljstvo koje slavi jubilej - Nemanja Radulović deseti put sa Beogradskom filharmonijom

© Foto : Marko ĐokovićNemanja Radulović i Beogradska filharmonija u Moskvi
Nemanja Radulović i Beogradska filharmonija u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2023
Pratite nas
Obeležavanje stogodišnjice orkestra u jubilarnoj sezoni pod nazivom „Zauvek“, Beogradska filharmonija nastavlja sa čuvenim violinistom Nemanjom Radulovićem uz šefa-dirigenta Gabrijela Felca, 22. septembra u Kolarčevoj zadužbini.
Sa omiljenim zvezdom Filharmonija proslavlja još jedan jubilej – deseti zajednički nastup na kome će Nemanja Radulović izvesti Betovenov „Koncert za violinu i orkestar“.

Za prijateljstvo

Svi koncerti u jubilarnoj sezoni imaju nazive koji slave filharmonijske stogodišnje vrednosti. Zato je, sasvim namerno, drugi u nizu nazvan „Za prijateljstvo“ kao omaž filharmonijskom drugarstvu sa Nemanjom Radulovićem.
Neretko ga kritika naziva „Paganinijem 21. veka“, a poseban odnos ima sa publikom u Srbiji pa je ogromno interesovanje bilo očekivano i ulaznice su odavno rasprodate.
Filharmoničari, kako ističu, jedva čekaju nastup sa Nemanjom zbog nesvakidašnje atmosfere koju svi dugo pamte.
Dok mu je ovaj koncert deseti sa orkestrom, Radulović prvi putnastupa pod palicom Gabrijela Felca uz jedno od najzahtevnijih dela u literaturi namenjenoj njegovom instrumentu - Betovenovim Violinskim koncertom.

Titan

Drugi deo koncerta je rezervisan za Felcovu specijalnost i simfonijski opus Gustava Malera.
Nakon spektakularnog izvođenja Simfonije broj 3 na svečanom otvaranju filharmonijske sezone prošle nedelje, šef-dirigent ovom prilikom izvodi Malerov simfonijski prvenac, koji nosi podnaslov „Titan“.
On muzički opisuje istoimeno delo Žan-Pola Rihtera, u kome glavni lik teži ka strastvenom, plemenitom i herojskom životu – idealima sa kojima se kompozitor u velikoj meri identifikovao.
Nemanja Radulović - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
KULTURA
Ovacije na Kolarcu za virtuoza na violini: Nemanja Radulović oduševio Beograđane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala