- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ovacije na Kolarcu za virtuoza na violini: Nemanja Radulović oduševio Beograđane

© Tanjug / TARA RADOVANOVICNemanja Radulović
Nemanja Radulović - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
Pratite nas
Srpski i svetski virtuoz na violini Nemanja Radulović održao je sinoć samostalni koncert u Kolarčevoj zadužbini u okviru promocije svog novog albuma "Roots".
Vanserijski muzički umetnik sa stalnom adresom u Francuskoj priredio je veoma zanimljiv, atraktivan, neobičan i raznolik repertoar od 17 kompozicija.
Na listi dvočasovnog spektakl koncerta bili su i kultne numere "Đelem, Đelem", "Makedonsko devojče", "King David" (Izrael), "Mambo" (Kuba), "Takeda Lullabi" (Japan), "Kaćur Kan" (Indija), i druge, a na bisu još nekoliko kompozicija, kao "Somewhere over the Rainbow" iz američkog filma "Čarobnjak iz Oza" (1939) i izvorna starogradska pesma "Niška banja, topla voda".
U publici je bio veliki broj javnih ličnosti, prevashodno umetnika, a gost je bila i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.
"Usled svega što se trenutno dešava u svetu, smatram da muzika treba svima da nam donese ljubav, mir i radost", izjavio je emotivno Radulović i dobio dugotrajni aplauz od verne publike.
Albumu "Roots" je prvi projekat za kuću "Warner Classics" Nemanje Radulovića i internacionalnog ansambla "Double Sens", koji čine članovi orkestra - sestre violinistkinje Tijana i Ksenija Milošević, Aleksandar Sedlar (gitara i perkusije), Frederik Desi, Matild Potije, Boris Brezovac, Miloš Mihajlović, i drugi.
Svestrana umetnica Ksenija Milošević kao vokalna solistkinja je imala zanimljiv niz od četiri kompozicije zaredom, prvo kroz portet Rusije - "Podmoskovnie večera" Vasilija Solovjeva Sedoja, tradicionalne pesme "Mndra Mja" od Vlaha i "Gypsies are found near heaven" Eugena Doga iz Moldavije - obe kompozicije iz sovjetskog filmskog i pozorišnog hit mjuzikla "Cigani lete u nebo" (1975) prema delima Maksima Gorkog.
Takođe, Ksenija je svojim tihim, veoma suptilnim glasom, izvela i antologijsku numeru "Što te nema" (1981) pevačice Jadranke Stojković, na stihove Alekse Šantića.
Radulović je otkrio da je album "Roots" sniman u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine tokom maja 2021. godine, i tako je Beograd sada na listi prve promotivne turneje ovog albuma, koja je počela sredinom oktobra koncertima u Francuskoj.
Nemanja Radulović je i ovog puta apsolutno rasprodao koncert tako da je veliki broj publike u nekoliko redova sedeo na pozornici oko umetnika i celog ansambla uz dodatne stolice sa strane u parteru, koliko je maestro prevazišao kapacitet Kolarčeve zadužbine.
Koncert sinoć nije poslednje druženje u ovom gostovanju Radulovića, već će virtuoz na violini potpisivati primerke albuma u ponedeljak popodne takođe na Kolarcu kao prilika za susret fanova sa svojim favoritom.
Album "Roots" je za srpsko tržište u petak objavio licencirani partner diskografske kuće "Mascom" .
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala