- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Jugoslavija je primer: Zaharova upozorava na posledice korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2023
Pratite nas
Odluka Velike Britanije i SAD da isporuče Kijevu oružje sa osiromašenim uranijumom dovelo je do najtežih, dugoročnih posledica po region – na velikoj teritoriji je došlo do radioaktivne kontaminacije vode i zemljišta, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Ona je tako ukazala na još jedan „ekološki zločin kijevskog režima i zapadnih zemalja koje ga podržavaju isporukama oružja“.

„Međunarodni i svetski eksperti pokušavaju da se 'izvuku', govoreći da to navodno nije u potpunosti pitanje nuklearne bezbednosti. Naravno, ne mora se ni objašnjavati. Samo treba pogledati na taj problem, ne sa stanovišta fizike, nego hemije, a tamo ne postoji druga opcija nego da se to nazove globalnom katastrofom“, kazala je Zaharova.

Ona je ponovo podsetila na NATO agresiju na Jugoslaviju i posledice korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom.

„Podaci dobijeni nakon što su trupe NATO upotrebile takvu municiju u Jugoslaviji i Iraku pokazuju da se u pogođenim područjima mogu očekivati brojni slučajevi onkoloških bolesti i prevremene smrti, kao i dugoročni i negativan uticaj radijacije na stanovništvo i biljni i životinjski svet“, istakla je portparolka.

Ona je napomenula da je pre nekoliko dana američki državni sekretar Entoni Blinken ponovo izrazio zabrinutost zbog prehrambene bezbednosti, rekavši da bez ukrajinskog žita „svet jednostavno neće preživeti“. Međutim, čitav niz zemalja Evropske unije saopštio je da više ne nameravaju da primaju to žito, kazala je Zaharova.
„Tu se postavlja drugo pitanje. Šta će biti sa žitom koje bude uzgajano na zemlji koja je kontaminirana municijom sa osiromašenim uranijumom? O tome sada ne razmišljaju ni Blinken, ni Stejt department ni američki ni evropski monopolisti u sferi poljoprivrednih industrijskih poslova, nije im do toga. Potrebno im je da ponovo napune džepove, kao što su i činili sve ovo vreme. Oni smatraju da to neće uticati na njih“, zaključila je ona.
Više o tome kome je namenjeno ukrajinsko žito s uranijumom pogledajte u emsiji „Moj pogled na Rusiju“:
Municija sa osiromašenim uranijumom - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
RUSIJA
Moskva upozorava na posledice isporuke municije sa osiromašenim uranijumom Kijevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala