- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva upozorava na posledice isporuke municije sa osiromašenim uranijumom Kijevu

© AP Photo / Staff Sgt. Nicholas Perez/U.S. Air National Guard Municija sa osiromašenim uranijumom
Municija sa osiromašenim uranijumom - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
Pratite nas
Ako SAD isporuče Ukrajini tenkovsku municiju sa osiromašenim uranijumom to će naneti štetu životnoj sredini, a ukrajinsko žito će biti kontaminirano, izjavila je za Sputnjik portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Za SAD to, očigledno, uopšte nije problem, jer smatraju da, pošto se nalaze na drugom kontinentu, isporuke radioaktivnih supstanci koje će se koristiti u borbama, neće uticati na njih“, izjavila je Zaharova na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.
Međutim, kako je dodala, stvar je u tome što će osiromašeni uranijum naneti štetu svemu, uključujući životnu sredinu.
„Očigledno, zbog ograničenosti onih koji donose takve odluke u anglosaksonskom svetu, oni smatraju da to neće uticati na njih. Međutim, i žito i hrana koja se proizvodi na teritoriji Ukrajine takođe će biti kontaminirana. Kome će to oni isporučiti ako svaki dan govore o prehrambenoj bezbednosti?“, upitala je Zaharova.
Ranije je list „Vol strit džurnal“ pisao da Bela kuća namerava da odobri isporuku municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini.

Prehrambeni sporazum

Zaharova se takođe osvrnula na „prehrambeni sporazum“, rekavši da ima dosta toga što ostaje neispunjeno, čak i od strane UN koje su dale obećanje i imaju obaveze, s obzirom da su garanti tog sporazuma.
Ona je istakla da je trebalo da se realizuju ravnopravno i simetrično svi delovi sporazuma, ali do toga nije došlo.
Pored toga, dodala je Zaharova, žito ne dolazi do onih kojima je potrebno, nego ostaje u zemljama EU i „puni džepove zapadnim trgovcima“.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da ruska strana razmišlja o povlačenju iz „prehrambenog sporazuma“, pogotovo što Ukrajina koristi koridore za napade dronovima.
Tenk T-80 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
RUSIJA
Moskva zadržava pravo da upotrebi municiju sa osiromašenim uranijumom ako je upotrebi Kijev
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala