- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Uzvišeni trenutak usred Beograda: Svetinja koja je najviše ponižena, doživljava najveću slavu /video/

© Foto : Sputnjiku ustupio manastir Svetog LukeManastir Svetog Luke u Župi Nikšićkoj
Manastir Svetog Luke u Župi Nikšićkoj - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
Pratite nas
Donatorsko veče za obnovu manastira Svetog Luke u Župi Nikšićkoj održano je u Beogradu sa blagoslovom patrijarha srpskog Porfirija. Nastupili su istaknuti srpski dramski i muzički umetnici. Prikupljeni novac namenjen je za završetak radova na oslikavanju svetinje iz doba Nemanjića. Reč je o manastiru koji su komunisti posle rata pretvorili u motel.
„Sve nas je samo ljubav obavezala da budemo ovde. Potpuno spontano, kome god sam rekao, svi su bili presrećni i zahvaljivali su mi se što sam ih pozvao. Mnogi znaju, bili su u manastiru, drago im je da mogu da budu od koristi, od pomoći u ovoj obnovi manastira, oslikavanju fresaka. Prilažemo, ne očekujući ništa zauzvrat, ugradićemo se u nešto što je veće od svih nas, što će nadživeti i naše vreme i mnoga buduća“, kaže Nebojša Dugalić, koji je za obnovu manastira Svetog Luke okupio sam vrh srpskog glumišta.

Svetinja koja nas sve izgrađuje

Pozdrave i blagoslov patrijarha srpskog Porfirija prisutnima je preneo vladika novobrdski Ilarion, koji je govorio o manastirima kao nebeskim gradovima u kojima su se okupljali prvih hrišćani, kada su to konačno mogli da čine slobodno.
„Sestre monahinje su sebe prinele Hristu i ugradile sebe u tu svetinju koja njih, a i sve nas izgrađuje. Po nadahnuću večne lepote božije, ukrašavaju ga, i to ga ukrašavaju umetnici iz daleke, nama drage Belorusije, te netaknute čiste Rusije. Iz nje nam dolaze umetnici koji svedoče o netaknutoj lepoti, pre svega naše vere, netaknutom liku Hristovom, o kome govori Dostojevski. I zaista, onaj ko je video živopis koji je do sada urađen, može samo da se raduje što tako nešto postoji“, rekao je episkop.

Blagoslov Svetog Luke

Akademik Matija Bećković je podsetio na prisustvo blagoslova Svetog Luke na prostoru na kome se nalazi ovaj, mnogo puta razaran i obnavljan manastir.
„Najvažnija reč Svetog Luke je, naše je ono što dajemo drugima. Na Lučindan je preminuo Sveti Petar Cetinjski, na Lučindan je preminuo Sveti Petar II Njegoš, u njegove dane. U naše vreme, predstavio se mitropolit Amfilohije morački, jasnovidac. To su bila sva čuda Svetoga Luke u naše vreme. Velikolučinsko bratstvo ima i svoje manastire od kojih je ovaj u Župi Nikšićkoj, koji je pretrpeo i najveće poniženje, a doživeće i najveću slavu“, istakao je Bećković.
Manastir Svetog Luke u Župi Nikšićkoj bio je zborno mesto i duhovni stožer srpskog naroda nikšićkog kraja kroz vekove. Sve do završetka Drugog svetskog rata, kada je manastir pretvoren u motel.
Posle zatvaranja motela, manastir je jedno vreme bio pust, da bi se početkom 1997. godine blagoslovom blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, u njega došla igumanija Efimija, sa sedam sestara iz Manastira Ćelija Piperska. Tako je počela obnova monaškog života i samog manastira.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAkademik Matija Bećković i igumanija manastira Svetog Luke Efimija
Akademik Matija Bećković i igumanija manastira Svetog Luke Efimija - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
Akademik Matija Bećković i igumanija manastira Svetog Luke Efimija
Pored Nebojše Dugalića u umetničkom delu programa donatorske večeri nastupili su Branislav Zeremski, Aleksandar Srećković, Andrej Šepetkovski, Nebojša Ilić, Radivoje Bukvić, Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić, kao i vokalno-instrumentalni sastav "Fenečki biseri" i Pavlina Radovanović.
Donatorskoj večeri u MTS dvorani prisustvovale su i igumanija Efimija i sestre manastira Svetog Luke u Župi Nikšićkoj. Danas ih je u ovoj svetinji čak 27, godinama svojim radom, prodajom ikona i drugih predmeta obnavljaju veliku svetinju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala