- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Vaskrsava velika srpska svetinja - ktitor bila i ruska carica, a komunisti napravili motel /video/

© Foto : Sputnjiku ustupio manastir Svetog LukeMonahinje manastira Svetog Luke u Župi Nikšićkoj
Monahinje manastira Svetog Luke u Župi Nikšićkoj - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2023
Pratite nas
Za Manastir Svetog Vasilija Ostroškog, gotovo svi su čuli, ali malo je onih koji znaju da se sa druge strane brda u kome se smestio nalazi još jedna velika svetinja, Manastir Svetog Luke. Nije ni čudo, jer su ga komunisti posle rata pretvorili u motel. Ova svetinja iz doba Nemanjića u Župi Nikšićkoj, u kojoj je boravio i Sveti Vasilije, vaskrsava.
Više puta rušen i obnavljan, Manastir Svetog Luke u Župi Nikšićkoj bio je zborno mesto i duhovni stožer srpskog naroda nikšićkog kraja kroz vekove. U njemu je bio centar pismenosti i prva osnovna škola, ali i prva bolnica u ovome kraju. Sve do završetka Drugog svetskog rata, kada je manastir pretvoren u motel.
O tom periodu razgovarali smo sa profesorom Filozofskog fakulteta u Beogradu, Vanjom Ković, koja je poreklom iz tog kraja. U Nikšiću je završila osnovnu i srednju školu, znala je, kaže o manastiru dosta, ali u to vreme u njega nikada nije kročila.
„Odrastali smo sa saznanjem da je mesto na kome je bila velika svetinja – motel. Posle rata, u vreme intenzivnog komunističkog perioda, to je bukvalno bio motel ustupljen na korišćenje hotelskom kompleksu „Onogošt“, to je stari naziv za Nikšić. Sve što možete da zamislite, što ni na koji način ne ide uz jednu svetinju, se tu dešavalo“.
Kovićeva dodaje da je narod imao svest o tome, ali nije imao svest kakva, kolika je to zapravo svetinja. Jednostavno, učinjeno je sve da se to skrajne, da se zaboravi.
Prethodno je manastiru oduzeto preko 100 hektara zemlje, 5 mlinova i vodenica i nekoliko drugih objekata, na teritoriji Župe bez ikakve nadoknade.

Amfilohije i povratak Svetog duha

Posle zatvaranja motela, manastir je jedno vreme bio pust, da bi se početkom 1997. godine blagoslovom blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, u njega vratio Sveti duh.
U manastir se vratila molitva dolaskom igumanije Efimije, sa sedam sestara iz Manastira Ćelija Piperska. Tako je počela obnova monaškog života i samog manastira.
„Samo možemo da naslutimo koliko je to bio veliki podvig i trud, ali, slava Bogu, u tom manastiru danas, u nemanjićkoj svetinji iz 13. veka, je 27 monahinja. Za naše, srpske manastire, to je zaista veoma brojno. Lepota je utoliko veća što to nisu samo obnovljene zidine, već je on zaista duhom preporođen i obnovljen. Ne samo da je brojno sestrinstvo, to su sestrice vrednice, treba da vidite njihove radove“, kaže Kovićeva.
Vredne monahinje bave se ikonografijom, kaligrafijom, različite predmete izrađuju i ukrašavaju u staklu. Reč je o predmetima izuzetnog kvaliteta, pa ručni radovi monahinja iz manastira Svetog Luke sada ukrašavaju i naše najveće svetinje, Svetu carsku lavru Hilandara, Visoke Dečane i manastir Ostrog. Monahinje se bave i preradom lekovitog bilja, njihovi melemi nadaleko su poznati.
© Foto : Sputnjiku ustupio manastir Svetog Luke"U manastiru sve vrca od ljubavi", kaže Vanja Ković.
U manastiru sve vrca od ljubavi, kaže Vanja Ković. - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
"U manastiru sve vrca od ljubavi", kaže Vanja Ković.

Manastir vrca od ljubavi

„Kad god imam priliku, odem, jer se na tom mestu čovek u duhu preporodi, to je manastir koji vrca od ljubavi, izuzetnog gostoprimstva, preporučujem svima da ga posete“, kaže Kovićeva i objašnjava da je svetinju lako pronaći, nalazi se sa druge, šumovitije strane brda u kome je manastir Svetog Vasilija Ostroškog.
I sam svetitelj je u njemu boravio, sklanjao se u tursko vreme, dolazio iz Tvrdoša. Kada je i tu postalo nesigurno, prešao je preko brda i sklonio se u pećinu, tako je i nastao manastir Ostrog.
Svetinja je polako obnavljana posljednjih 25 godina, uglavnom prodajom radova monahinja, sporadičnim prilozima vernika i prijatelja manastira. Na red je došlo oslikavanje, koje već neko vreme traje, ali za potpuni završetak radova potrebno je oko 300 hiljada evra, koje sestre svojim radom ne mogu sakupiti.

Dobrotvorno veče u Beogradu

Zato je na predlog prijatelja manastira, među kojima je i naša sagovornica, započeta akcija prikupljanja sredstava "Ne gubi se dobro- kad se za dobro daje".
Predstava sa ovim nazivom biće održan i u Beogradu, u ponedeljak 18. septembra, u 19:30 časova u MTS dvorani, sa blagoslovom patrijarha Porfirija i episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija. Skup će blagosloviti i održati uvodnu besedu, episkop novobrdski Ilarion.
© Foto : Sputnjiku ustupio manastir Svetog LukeManastir oslikavaju umetnici iz Belorusije, iz Minska
Manastir oslikavaju umetnici iz Belorusije, iz Minska - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
Manastir oslikavaju umetnici iz Belorusije, iz Minska
U glumačkom kolažu dobrotvorne večeri nastupiće dramski umetnici Nebojša Dugalić, Branislav Zeremski, Aleksandar Srećković, Andrej Šepetkovski, Nebojša Ilić, Radivoje Bukvić, Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić.
Muzički deo programa izvode vokalno-instrumentalni sastav "Fenečki biseri" i Pavlina Radovanović.
„Najveću zahvalnost, od svih ljudi koji su se oglasili, iznad svega dugujemo gospodinu Nebojši Dugaliću, koji se odmah, prvi odazvao da učestvuje u svemu. On je sa porodicom bio u manastiru, lično je doživeo njegovu priču. On je i okupio ovu izvanrednu glumačku ekipu“, kaže Vanja Ković.

Pomoć iz Rusije i Belorusije

Ona na kraju razgovora za Sputnjik dodaje i dve činjenice koje ovu veliku svetinju povezuju sa ruskim narodom;
„Jedan od veliki ktitora ovog manastira bila je ruska carica Katarina. Njena donacija u to vreme bila je tolika da se od novca koji se tada skupio ceo jedan konak sagradio. Važno je reći i da su umetnici koji sada ukrašavaju manastir freskopisom iz Minska, iz Belorusije. Pratila sam ih i u prvim fazama radova, bilo ih je mnogo, zaista su sjajni umetnici, vanserijski, tako da će ova svetinja zaista ozbiljno da zablista. Mnogi žele da pomognu, zato verujem da ćemo se uskoro svi i ogledati u tim freskama“.
Oni koji žele da učestvuju u obnovi manastira Svetog Luke u Župi Nikšićkoj kartu za dobrotvorno veče u ponedeljak u Beogradu mogu nabaviti u MTS dvorani, na Trgu Nikole Pašića. Ulaznica, prilog za oslikavanje crkve, košta 2600 dinara i moguće je kupiti i onlajn.
© Foto : Sputnjiku ustupio manastir Svetog LukeVredne monahinje svoje radove izlažu i na sajmovima, kako bi sakupile novac za obnovu
Vredne monahinje svoje radove izlažu i na sajmovima, kako bi sakupile novac za obnovu - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
Vredne monahinje svoje radove izlažu i na sajmovima, kako bi sakupile novac za obnovu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala