- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata kritikovao učešće trećih zemalja u tužbi Kijeva protiv Rusije

© AP Photo / Peter DejongMeđunarodni krivični sud u Hagu
Međunarodni krivični sud u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
Pratite nas
Pristupanje više od 30 zemalja tužbi Ukrajine protiv Rusije po Konvenciji o genocidu diktirano je težnjom Zapada da izvrši politički pritisak na sud UN i predstavlja otvorenu zloupotrebu, izjavio je za Sputnjik specijalni ambasador Ministarstva spoljnih poslova Rusije Genadij Kuzmin, koji zastupa interese ruske strane na sudu.
„Nagli ulazak u proces kao treće strane zapadnih pokrovitelja kijevskog režima, koji nema presedana u sudskoj praksi, diktiran je težnjom Zapada da izvrši politički pritisak na sud. Naravno, njihovo korišćenje ovog procesnog prava predstavlja otvorenu zloupotrebu“, rekao je Kuzmin posle zasedanja suda u ponedeljak.
Prema njegovim rečima, ove treće strane nemaju samostalan interes za tumačenje konvencije o genocidu, već samo ponavljaju ukrajinski stav u nadi da će sud UN popustiti takvom kolektivnom pritisku.
Ruski diplomata takođe je podsetio da su te iste zemlje NATO-a, koje danas podržavaju ukrajinske tvrdnje da je vojna intervencija radi sprečavanja genocida – kršenje konvencije, pre 20 godina na sudu tvrdile upravo suprotno pred optužbama za kršenje konvencije za njihovo bombardovanje Jugoslavije.
„Na taj način, one ne samo da pokazuju potpuno nepoštovanje autoriteta najviše sudske instance UN, već i stvaraju izuzetno negativan presedan koji preti da sud pretvori u još jednu platformu za političke obračune. U interesu suda je da ne podlegne ovom pritisku i zadrži nepristrasnost“, zaključio je Kuzmin.
Kuzmin je dodao da Rusija očekuje da će Međunarodni sud prihvatiti argumente ruske strane o neprihvatljivosti tužbe Ukrajine iz februara 2022. po Konvenciji o genocidu i da će je ukloniti iz razmatranja.
On je naglasio da je najvažnije to što Ukrajina ne optužuje Rusiju da je izvršila genocid niti da nije ispoštovala obaveze za njegovo sprečavanje, već, naprotiv, izjavljuje da genocida nije bilo. Povodom optužbi Kijeva o navodnoj zloupotrebi konvencije o genocidu od strane Rusije zarad priznavanja DNR i LNR i sprovođenja specijalne operacije, diplomata je podsetio da konvencija ne reguliše ova pitanja.
„Rusija je priznala DNR i LNR na osnovu principa samoopredeljenja naroda, sadržanog u članu 1 Povelje UN. A sprovođenje specijalne vojne operacije zasnovano je na pravu na individualnu i kolektivnu samoodbranu, sadržanoj u članu 51 Povelje UN“, podsetio je Kuzmin.
U Međunarodnom sudu UN u Hagu u ponedeljak je počelo pripremno ročište povodom tužbe Ukrajine protiv Rusije od februara 2022. godine o kršenju konvencije o genocidu u vezi sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.
Palata mira u Hagu - sedište Međunarodnog suda UN i Stalnog arbitražnog suda - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
RUSIJA
Rusija bi mogla da se povuče iz jurisdikcije Međunarodnog suda pravde UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala