- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija bi mogla da se povuče iz jurisdikcije Međunarodnog suda pravde UN

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaPalata mira u Hagu - sedište Međunarodnog suda UN i Stalnog arbitražnog suda
Palata mira u Hagu - sedište Međunarodnog suda UN i Stalnog arbitražnog suda - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
Pratite nas
Rusija bi mogla da razmisli o povlačenju iz jurisdikcije Međunarodnog suda pravde UN, u kojem danas počinje pripremno ročište povodom tužbe Ukrajine protiv Rusije, ako sud donese politizovanu odluku, izjavio je potpredsednik Saveta Federacije Konstantin Kosačov.
Ukrajina optužuje Rusiju za kršenje Konvencije o genocidu.

"Nema sumnje da će odluka biti maksimalno politizovana. Ako Međunarodni sud pravde ipak bude sledio Kijev i kolektivni Zapad, ovo nekada autoritativno telo pravde, zauvek će izgubiti poverenje Rusije i drugih država. Ako, umesto pravne odluke, bude objavljena potpuna besmislica, Rusija će morati da razmotri scenario povlačenja iz jurisdikcije Međunarodnog suda pravde, što samo po sebi nije lak pravni zadatak, jer je ovo jedno od glavnih tela UN, a Statut Međunarodnog suda pravde je sastavni deo Povelje UN“, napisao je senator na Telegramu.

"Dolazi do postepenog kolapsa svih tela UN. Ovo kažem sa iskrenim žaljenjem", dodao je on.
Kosačov je napomenuo da će se na početku procesa prvo saslušati preliminarni prigovori Rusije na tužbu, nakon čega će stavove izneti „treće strane u postupku“.
„Prvi put u istoriji sud je dozvolio da u suđenju učestvuju 32 zemlje kolektivnog Zapada koje podržavaju kijevski režim. Nakon toga sudije će doneti odluku o nadležnosti, u zavisnosti od ishoda“, objasnio je političar.
Prema njegovom mišljenju, Ukrajina ide stopama Gruzije, koja je podnela tužbu protiv Rusije 2008. godine. On je podsetio da su tada Gruzini, krijući se iza Konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije, maskirali svoje teritorijalne aspiracije i pitanja ruske mirovne operacije, koja nisu u nadležnosti suda UN.
„Na sličan način Ukrajina se poziva na Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, iako se suština tvrdnje svodi upravo na osporavanje zakonitosti vođenja specijalne vojne operacije u skladu sa Poveljom UN, kao i statusa novih teritorija Rusije, što je van nadležnosti Suda UN“, istakao je potpredsednik Saveta Federacije.
Po njegovim rečima, cilj Kijeva je da se stvori politički presedan u sudu UN“, primetio je Kosačov.
Međunarodni sud pravde u Hagu održaće od 18. do 27. septembra slušanje u okviru tužbe Ukrajine protiv Rusije zbog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida. Rasprava će se fokusirati na preliminarne primedbe koje je iznela Ruska Federacija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala