- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Neutralne zemlje i međunarodne organizacije ne podržavaju mirovni plan Zelenskog

© AP Photo / Yves HermanPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na samitu NATO-a u Vilnjusu
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na samitu NATO-a u Vilnjusu - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
Pratite nas
Kijev ne uspeva da uključi neutralne zemlje i međunarodne organizacije u realizaciju svoje „mirovne formule“, rekao je za Sputnjik stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.
„Što se tiče sastanaka povodom takozvane 'mirovne formule' (ukrajinskog predsednika Vladimira) Zelenskog, koliko znamo Kijev i dalje bezuspešno pokušava da uključi neutralne zemlje i međunarodne organizacije u realizaciju tačaka svog plana“, rekao je Nebenzja.
On je istakao da nema znakova da su uspeli da uvuku Ujedinjene nacije u diskusije, pogotovo što je generalni sekretar organizacije Antonio Gutereš više puta govorio da se po pitanju Ukrajine vodi principom nepristrasnosti.
Nebenzja je naglasio da sve što Ukrajinci govore o međunarodnoj podršci takozvanog „plana Zelenskog“ treba proveravati i voditi se činjenicama, između ostalog i „nedavnom izjavom G20 o ukrajinskoj krizi“.
Krajem juna u Kopenhagenu su održani pregovori o Ukrajini u kojima su učestvovale zemlje G7, neke članice BRIKS i Ukrajina. Tom prilikom je razgovarano o načinima realizacije takozvane „mirovne formule“ Zelenskog. U Moskvi smatraju da je taj plan nema dodira sa stvarnošću. Nakon toga je sastanak u tom formatu održala i Saudijska Arabija u Džedi.
U deklaraciji koja je usvojena nakon nedavno održanog samita G20 u kontekstu događaja u Ukrajini navodi se da sve strane moraju da se uzdrže od vojne pretnje i primene sile u cilju osvajanja teritorija. Britanski list „Fajnenšel tajms“ je konstatovao da je deklaracija udar za zapadne zemlje jer ne postoji globalni konsenzus o podršci Ukrajini.
U emisiji „Moj pogled na Rusiju“ saznajte više o čemu se razgovaralo na tajnom Putinovom sastanku koji je uplašio Zapad:
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
RUSIJA
„U pitanju je sudbina miliona ljudi“: Lavrov objasnio zašto je opasna „formula Zelenskog“
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
RUSIJA
EKSKLUZIVNO Zaharova za Sputnjik: Čudovište koje je stvorio Zapad već pokazuje zube – dobićete svoje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala