- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„U pitanju je sudbina miliona ljudi“: Lavrov objasnio zašto je opasna „formula Zelenskog“

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
Pratite nas
Rusija ceni sve napore za postizanje pravednog i održivog mira u Ukrajini, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„U vezi sa mnogobrojnim inicijativama za rešavanje ukrajinske krize potvrđujemo da cenimo sve napore u cilju postizanja pravednog i održivog mira“, rekao je Lavrov za spoljnopolitički časopis „Međunarodni život“.

Ruski ministar je istakao da se ni u jednom sukobu ne može doći do mira ukoliko nema poštovanja prava nacionalnih manjina, za šta posebno nema alternative u Ukrajini gde je ruski jezik uvek bio maternji za većinu stanovništva.

„Niko ni u Vašingtonu, ni u Londonu, Parizu, Briselu ni reč nije rekao povodom jasnog i više puta iznetog stava kijevskog režima: 'Uzećemo Krim, Donbas i druge naše zemlje i uništiti tamo sve rusko' “, naveo je Lavrov.

Lavrov je istakao da svi kojima se Zapad dodvorava da prihvate „formulu Zelenskog“ treba da shvate da je u pitanju sudbina miliona Rusa, koje Kijev obećava da će uništiti.
Prema njegovim rečima, „Anglosaksonci i njihovi saveznici stali su u odbranu nacista u Kijevu, prećutkujući pa čak i opravdavajući njihova dejstva, kojima se krše ljudska prava i prava nacionalnih manjina“.
Diplomata je poručio da bi Zapad trebalo da pita Zelenskog da predstavi „formulu“ toga kako Kijev vidi položaj Rusa i drugih nacionalnih manjina u zemlji.
On je, takođe, rekao da su afričke države na nedavno održanom samitu „Rusija-Afrika“ u Sankt Peterburgu pokazale interesovanje da razumeju prirodu krize u Ukrajini i perspektive za izlazak iz nje.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija je pokušala da spreči rat u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala