- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Krivicom zapadnih partnera...“: Rusija se povlači iz Saveta Barencovog/Evroarktičkog regiona

© Sputnik / Natalья SeliverstovaMIP u Moskvi
MIP u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
Pratite nas
Rusija se povlači iz Saveta Barencovog/Evroarktičkog regiona, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.
U saopštenju se navodi da je, krivicom zapadnih članica Saveta (Danska, Island, Norveška, Finska, Švedska, Evropska unija) njegova aktivnost od marta 2022. godine faktički paralisana.
Takođe se dodaje da Finska nije potvrdila spremnost da preda Rusiji predsedavanje Savetom oktobra 2023. godine, „kršeći princip rotacije, narušavajući održavanje neophodnih pripremnih aktivnosti“.

„U ovim uslovima prinuđeni smo da objavimo da Ruska Federacija istupa (iz Saveta). Odgovarajuće obaveštenje ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova poslato je 18. septembra 2023. godine Ministarstvima spoljnih poslova članica organizacije, Visokom predstavniku EU za spoljne poslove i politiku bezbednosti, kao i Međunarodnom Barencovom sekretarijatu u Kirkenesu (Norveška)“, naglašava se na sajtu resora.

Prema saopštenju, Ministarstvo je uvereno da aktuelna situacija, kojom se rukovode severnoevropski susedi Rusije ne odgovaraju dugoročnim interesima stanovnika Zapolarja.
„Odgovornost za slom arhitekture saradnje u sklopu Barencovog saveta u potpunosti snose naši ‘partneri’“, ističe rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
U saopštenju se zaključuje da će Rusija nastaviti da realizuje svoje nacionalne zadatke na Severu i ostati otvorena za saradnju sa svima koji su nastrojeni konstruktivno i spremni na ravnopravni dijalog i obostrano koristan zajednički rad.
Barencov/Evroarktički region je međunarodna organizacija koja okuplja teritorije koje gravitiraju ka Barencovom moru na krajnjem severu Evrope. Osnovana je 11. januara 1993. godine u cilju intenzivnije pivredne i kulturne saradnje među regionima koji izlaze na Barencovo more. Pored sedam stalnih država članica, još devet država ima status posmatrača: Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, Holandija, Poljska, Francuska, SAD, Japan.
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
RUSIJA
Putin: Arktička zona je strateški važna za odbranu Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala