- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pod maskom vojnih vežbi spremaju diverzije protiv Rusije

NATO manevri - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2023
Pratite nas
Održavanje NATO manevara u Baltičkom moru govori o namerama Alijanse da eskalira tenzije u regionu, na ruskim granicama. Nije isključeno ni da se pod maskom vojnih vežbi, po već oprobanom receptu, spremaju i diverzije protiv Rusije, upozoravaju ruski vojni eksperti.
Moskva je saopštila da vežbe Severnoatlantske alijanse u Baltičkom moru potvrđuju da NATO ima karakter agresivne vojne organizacije i da se nekada mirno Baltičko more naporima NATO-a pretvara u još jedan region geopolitičke konfrontacije.
Drugim rečima, Severnoatlantska alijansa stalno traži neprijatelje kako bi opravdala svoje postojanje.
Analitičari su saglasni u oceni da će takve vojne vežbe, kao što su „Severna obala“, negativno uticati na bezbednosni sistem u baltičkom regionu.
„Vidimo eskalaciju tenzija u Evropi, u evropskom delu Evroazije i značajno povećanje broja vojnih manevara NATO-a od 2013. godine, kada je počeo Majdan u Ukrajini podržan od strane Zapada, potom i od državnog puča u Kijevu i perioda kada je Ukrajina zapravo počela da se pretvara u anti-Rusiju. Paralelno sa ovim procesima, NATO je jačao svoje vojne kapacitete u Istočnoj Evropi, proširivao svoje prisustvo u vojnim bazama i prebacivao, gotovo na stalnoj osnovi, vojno osoblje sa američkog kontinenta u evropske, NATO zemlje. Imamo i značajno prebacivanje američke tehnike, koja ponekad posle vojnih vežbi ostaje u nekim zemljama Evrope...“, kaže Aleksandar Mihajlov, šef ruskog Biroa za vojno-političke analize.
Prema njegovim rečima, ta vojna tehnika završava u arsenalima oružanih snaga zemalja Istočne Evrope i baltičkih država.
„Sve ovo predstavlja pretnju našim granicama i zato Rusija pomno prati ove manevre. Poslednjih godina NATO sprovodi najmanje desetak vežbi godišnje u Evropi. One su različitog karaktera - nekad su te vežbe kombinovane, nekad kopnene, nekad čisto avijacijske ili pomorske. Još jedna vežba planirana je za proleće sledeće godine, na kojoj će po prvi put učestvovati više od 40.000 NATO vojnika. U scenariju vežbi je eksplicitno navedeno da će biti uvežbavano odbijanje napada sa ruske teritorije. Dakle, neprijatelj je određen, a taj neprijatelj je Rusija“, ističe Mihajlov.
© AP Photo / Gero BreloerU NATO manevrima "Severna obala" učestvuje oko 30 brodova, 15 aviona i 3.200 vojnika iz 14 zemalja
NATO vežbe u moru - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
U NATO manevrima "Severna obala" učestvuje oko 30 brodova, 15 aviona i 3.200 vojnika iz 14 zemalja

Pod maskom manevara moguće i diverzije

Dvonedeljne NATO vežbe „Severna obala 2023“ („Northern Coast 2023“), koje će trajati do 23. septembra u Baltičkom moru, održavaju se pod komandom Ratne mornarice Nemačke. Kako se navodi, cilj im je uvežbavanje „realnih scenarija za zaštitu severnih krila Alijanse“.
U manevrima učestvuje oko 30 brodova, podmornica, 15 aviona i 3.200 vojnika iz 14 zemalja: SAD, Belgije, Kanade, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Nemačke, Letonije, Litvanije, Holandije, Norveške, Poljske i Švedske koja je pozvana u NATO.
Da se antiruska orijentacija manevara više ne skriva svedoče i reči komandanta nemačke mornarice viceadmirala Jana Kristijana Kaka, koji je uoči vežbi poručio da će tim manevrima Nemačka zajedno sa svojim partnerima iz Alijanse poslati Rusiji „jasan signal da bude budna".
„Imamo dva ključna mora - Baltičko i Crno more. Sada se u Crnom moru ne održavaju vežbe NATO-a, ali tamo aktivno patroliraju američki dronovi i avioni dalekog dometa za osmatranje, avioni sa radarima. To su oči NATO-a koje nadgledaju naše pogranične teritorije, testiraju našu protivvazdušnu i protivraketnu odbranu, lociraju naše vojne baze, naša utvrđena područja. Sve to ide u prilog našem protivniku u ukrajinskom sukobu, jer oni te podatke otvoreno predaju i prenose Ukrajini“, kaže Mihajlov.
Prema njegovim rečima, Baltik je takođe u fokusu NATO-a, gde redovno održavaju manevre i pre svega pomorske vežbe.
„Pod maskom takvih manevara mogu da se izvode i diverzantske akcije, a podsetiću da je eksploziv na gasovodu ‘Severni tok’, kako je saopšteno, mogao da bude postavljen pod okriljem NATO manevara koji su se održavali u blizini i moguće je da su te vežbe odvlačile pažnju naših obaveštajnih službi. Mislim da takvi manevri uvek imaju duplo dno“, dodao je Mihajlov.
U svakom slučaju, vežbe su usmerene protiv Rusije i imaju za cilj jačanje pozicija SAD i NATO u baltičkim državama. Ne isključuje se i da NATO vežbe u Baltičkom moru imaju za cilj da demonstriraju spremnost zemalja bloka da napadnu južnu obalu Baltičkog mora, gde se nalaze Kalinjingradska oblast i Finski zaliv, na čijoj je obali Sankt Peterburg.
Ruski vojni eksperti podvlače da ruska Baltička flota, koja je bazirana u Kalinjingradskoj oblasti i u Kronštatu kraj Sankt Peterburga neće dozvoliti da se bilo kakvi negativni scenariji po Rusiju sprovedu u delo, kao što i Crnomorska flota čuva akvatoriju Crnog mora i jug Rusije.

Rusija ima snage i sredstava da odgovori na svaku pretnju

Politički značaj ovakvih manevara se tumači i kao signal Rusiji da smanji svoju aktivnost u zoni specijalne operacije u Ukrajini, s obzirom na propast ukrajinske kontraofanzive i poraze Oružanih snaga Ukrajine na frontu. Dakle, bloku je potrebna takva aktivnost da bi se deklarisala podrška Ukrajini.
„Moramo veoma pažljivo da pratimo i dešavanja na Kaspijskom moru, jer sada vidimo da se u Zakavkazju održavaju zajednički manevri Jermenije i Sjedinjenih Država. Odnosno, odvijaju se složeni procesi koji bi, po mom mišljenju, mogli da dovedu do eskalacije vojnih tenzija i u tom istom Kaspijskom regionu. Za sada, hvala Bogu, Kaspijsko more nije ‘vruća tačka’, dok su Baltičko i Crno more pod našim veoma ozbiljnim nadzorom, tim pre što Krim izlazi na Crno more, a krimsko poluostrvu je glavni, ključni cilj NATO-a u ovom vojnom sukobu“, navodi Mihajlov.
Ruski eksperti NATO manevre „Severna obala 2023“ nazivaju i „čistom provokacijom“, ali smatraju da Rusija u ovoj situaciji ne mora da odgovori recipročno. Drugim rečima, Rusija ima svoj plan vojnog razvoja koji, između ostalog, uključuje jačanje zapadnih granica i zaštitu ruskog dela Baltičkog mora. Samim tim, zaključuju eksperti, Rusija apsolutno ne treba da odgovara vojnim akcijama na svaki NATO ispad, iako ima dovoljno snage i sredstava da odbije sve moguće pretnje.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
RUSIJA
Nemački mediji: Izvori potvrđuju ukrajinske tragove u eksplozijama na „Severnom toku“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala