- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Slavni srpski violončelista za Sputnjik: Umetnik mora da ima nešto... /video/

© Sputnik / Dejan SimićPetar Pejčić, violončelista
Petar Pejčić, violončelista - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2023
Pratite nas
Čovek mora da bude jedinstven kako bi se izdigao iznad velikog broja talentovanih ljudi, autentičan i da ima nešto što će kao umetnik dati publici, rekao je u interevjuu Sputnjiku violončelista Petar Pejčić.
Kao dobitnik nagrade i najmlađi finalista Međunarodnog takmičenja „Kraljica Elizabeta“ u Briselu, violončelista Petar Pejčić jedan je od najperspektivnijih umetnika svoje generacije.
Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima, uključujući „Kraljica Elizabeta“ (Belgija), „Pablo Kazals“ (Španija), „Ana Kul“ (Austrija) i „Feliks Mendelson“ (Nemačka). Svira na violončelu Đuzepe Gvarneri ‘filius Andreae’ (1694, Kremona), koji mu je velikodušno ustupila ,,Beare's International Violin Society” fondacija.
Mladi violončelista Petar Pejčić je uz pratnju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića održao koncert 3. septembra u okviru festivala „Kustendorf klasik“.
U razgovoru za Sputnjik je istakao da je velika privilegija da nastupa na festivalu koji slavi jubilej. Oduševljen je prijateljskom i otvorenom atmosferom među mladim umetnicima koji su učestvovali u revijalnom i takmičarskom delu.
„Sjajni su mladi umetnici i vrlo otvoreni za svaki vid komunikacije“, rekao je on.
© Sputnik / Dejan SimićPetar Pejčić violončelista, Kustendorf Klasik 2023 i orkestar Stanislav Binički
Petar Pejčić violončelista, Kustendorf Klasik 2023 i orkestar Stanislav Binički - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
Petar Pejčić violončelista, Kustendorf Klasik 2023 i orkestar Stanislav Binički
Na temu značaja porodice na razvoj deteta je naveo:
„Porodica i baza su ključni za razvoj deteta, zahvalan sam zdravom ambijentu kod kuće, roditelji su me oduvek podržavali u mojim snovima i ambicijama“, istakao je violončelista.
Poredio je edukaciju u Srbiji i inostranstvu i naveo da je muzička edukacija u Srbiji na višem nivou, a da je u Nemačkoj osnovno obrazovanje na višem nivou, kao i da pokušava da postigne neku vrstu balansa između ta dva obrazovanja.
Govoreći o tome kako da čovek bude jedinstven i da se uzdigne iznad velikog broja talentovanih ljudi je rekao da je potrebno biti autentičan i imati nešto što će umetnik dati publici.
© Sputnik / Dejan SimićPetar Pejčić i Rade Pejčić, koncert Kustendorf Klasik
Petar Pejčić i Rade Pejčić, koncert Kustendorf Klasik - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
Petar Pejčić i Rade Pejčić, koncert Kustendorf Klasik
„Mi umetnost reprodukujemo iz sopstvene perspektive i iskustva i ako čovek nema to iskustvo, onda to neće dotaći slušaoca i publiku“, naglašava on.
U izvođenju mu je veliki izazov da od drugih žanrova, koji nisu klasična muzika, preuzme ono najbolje, a kao najveći izazov navodi primese folklora u klasičnom izvođenju.
Smatra da je umetniku najvažnije da bude otvoren prema različitim granama umetnosti i da ih kombinuje, a takmičenja ne vidi samo kao promociju već kao lični napredak kroz čitavo iskustvo.
Mladim umetnicima je savetovao da uživaju u procesu takmičenja i da se ne fokusiiraju na rezultat već na čitav proces, jer će tada i samo iskustvo biti mnogo lepše.
Oleg Akuratov, ruski pijanista, koncert Kustendrof Klasik 2023 - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
KULTURA
Čuveni ruski pijanista za Sputnjik: Muziku ne mogu da ukinu! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala