- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Čuveni ruski pijanista za Sputnjik: Muziku ne mogu da ukinu! /video/

© Sputnik / Dejan SimićOleg Akuratov, ruski pijanista, koncert "Kustendrof Klasik" 2023
Oleg Akuratov, ruski pijanista, koncert Kustendrof Klasik 2023 - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Virtuozni ruski pijanista, izvođač klasičnih dela i džez improvizator Oleg Akuratov održao je koncert 2. septembra u okviru festivala „Kustendorf Klasik“. Pijanista je slep od rođenja, a ljubav prema klaviru i muzici osetio je sa tri godine dodirnuvši klavirske dirke. U intervjuu za Sputnjik otkriva posebnu ulogu muzike u životima ljudi.
Za ovog ruskog umetnika ne postoje granice u kreativnosti, krase ga izvanredna tehnika, stil izvođenja i besprekoran ukus. Njegove improvizacije raznovrsne su i virtuozne.
Oleg je mnogo puta bio prototip glavnog junaka dokumentarnih i igranih filmova, kao što su dokumentarni film poznatog publiciste Majkla Bernštajna „Ein Wunderkind" i debitantsko rediteljsko ostvarenju Ljudmile Gurčenko „Šareni sumrak".
Prvi put je u Srbiji, a kako ističe, drago mu je što je deo jubileja povodom deset godina festivala „Kustendorf klasik“ i veoma je zahvalan tvorcu festivala Emiru Kusturici na pozivu.

„Čast mi je da ovde nastupam, jer veoma volim zemlje kao što je Srbija i od detinjstva volim srpsku muziku. Slušao sam srpsku muziku puštajući ploče, slušao sam Radmilu Karaklajić, Đorđa Marjanovića, zatim sam slušao Gorana Bregovića i Emira Kusturicu. Volim balkansku, etno muziku i srpsku muziku“, rekao je Akuratov.

© Sputnik / Dejan SimićOleg Akuratov, pijanista, vokalni solista i kompozitor, Kustendorf Klasik 2023
Oleg Akuratov, pijanista, vokalni solista i kompozitor, Kustendorf Klasik 2023 - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Oleg Akuratov, pijanista, vokalni solista i kompozitor, Kustendorf Klasik 2023
Dodaje je da je kultura Rusije veoma bogata različitim tradicijama, muzikom, kao i da muzika ne može da se ukine - ona će da živi večno i uvek.
Akuratov naglašava i važnost saradnje srpske i ruske kulture, jer kako kaže, mi kao Sloveni osećamo jedni druge i razumemo. Na pitanje oseća li kao umetnik uticaj zapadnih sankcija uvedenih Rusiji i pokušaja ukidanja ruske kulture, kaže:

„Ne razmišljam o politici i sankcijama jer ja sve vreme sviram, putujem, gostujem i u Rusiji i u inostranstvu. Želim da se bavim muzikom, da sviram, da radujem ljude svojom muzikom, stvaralaštvom i pesmama“, navodi Akuratov.

Zahvalio se Emiru Kusturici na organizaciji veličanstvenog festivala kao što je „Kustendorf Klasik“ jer, ističe, to nije samo klasična muzika i muzika za festivale već i ruska a drago mu je da se ceni, poštuje, voli ruska kultura i muzika ruskih kompozitora.
© Sputnik / Dejan SimićOleg Akuratov, pijanista, vokalni solista i kompozitor, Kustendorf Klasik 2023
Oleg Akuratov, pijanista, vokalni solista i kompozitor, Kustendorf Klasik 2023 - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Oleg Akuratov, pijanista, vokalni solista i kompozitor, Kustendorf Klasik 2023
Akuratov posebno komentariše i nove tendencije u primeni veštačke inteligencije u umetničkom radu.
„Ja sam lično protiv veštačke inteligencije, ali obožavam prirodnu inteligenciju, jer čovek mora na prirodan način da razmišlja i to svaki čovek, nije važno da li je umetnik, pesnik, kompozitor, građevinac ili slikar“, dodao je on.
Mladim i talentovanim ljudima savetuje kako da budu jedinstveni i da sa svojim posebnostima žive i stvaraju.

„Posebnost nije laka stvar. Nju treba nekako implementirati u sebe pre nego što zaključiš da si poseban, jer je potrebno doći do određenog cilja i na planu muzike, i samog razvoja. To bi trebalo da rade pre svega roditelji i porodica“, rekao je ruski pijanista.

Akuratov na kraju razgovora za Sputnjik poručuje da je svaki dan veoma važan u životima svih nas, a svim ljudima, posebno mladim umetnicima savetuje da vole i cene muziku, jer će im ona, uveren je, doneti sreću, zdravlje, pozitivnu energiju, duhovnost, toplinu, svetlost i dobrotu.
Otvaranje festivala Kustendorf klasik - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
KULTURA
Kusturica: Kulturna tradicija Rusije dobila otkaz od Zapada, a ovde našla utočište
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala