- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Poskupljenje svinjskog mesa je izvesno“: Farmeri o stanju na tržištu Srbije

CC0 / Unsplash/Kenneth Schipper Vera / Prasići
Prasići - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2023
Pratite nas
Proizvođači svinja se nalaze u nezavidnoj situaciji, jer im je afrička kuga svinja nanela veliku štetu, te je izvesno da će svinjsko meso poskupeti, izjavili su farmer iz Kačareva Predrag Marčetić i farmer iz Kraljeva Zoran Milićević.
Koliko će poskupljenje svinjskog mesa biti, znaće se nakon sezone klanja u narednim mesecima, rekli su farmeri i ukazali da su cene svinjskog mesa skočile i u Evropi.
Milićević je rekao da je problem u tome što je eutanazirano mnogo zdravih svinja koje su se našle u zaraženom području.
„Problem je što je mnogo zdravih svinja eutanazirano, a nije iskorišćeno, iako je to meso bezbedno za ishranu. Nažalost, među eutanaziranim je 90 odsto zdravih svinja. Mi smo izašli sa predlogom da Vlada otkupi to za robne rezerve, jer sada ćemo morati da uvozimo svinje, a pitanje je odakle“, rekao je Milićević.
Cena svinjskog mesa u Evropi skočila je sa 2,7 na 3,7 evra po kilogramu, dodaje on, i vrlo je izvesno da će biti i veća.
Marčetić ističe da on nije imao bolest na svojoj farmi, ali da se ponašao u skladu sa preporukom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i smanjio proizvodnju, kako bi se smanjila populacija svinja.
„Ja sam spao na 50 odsto proizvodnje. Preporuka je bila da smanjimo proizvodnju, a ja se ponašam u skladu sa tim merama. Dodatni problem je taj što ja ne mogu da prodajem moju prasad, mora da dođe veterinar i uradi analize krvi, a rizik je da mi on donese bolest. Meni je dnevna potreba hrane za svinje oko 20.000 dinara, to je ogroman trošak, a ništa ne proizvodimo“, rekao je Marčetić.
On je ocenio da država ne može mnogo da pomogne, i da „država nije donela ovu bolest“, ali da može da pomogne.
„Mi smo svinjari, svi proizvođači, u velikim kreditima. Naše farme su moderne i skupe od 700 do 1,5 miliona evra investicije. Bilo bi dobro da nam država izađe u susret, da razgovara sa bankama da dobijemo moratorijum odlaganje kredita. Mi šest meseci ne radimo“, rekao je Marčetić, piše Tanjug.
Meso u supermarketu - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
EKONOMIJA
Potres u zapadnim mesarama: Svinjetina poskupela za 40 odsto – šta će biti sa srpskim šniclama
Svinje - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
EKONOMIJA
Eutanazija 42.200 svinja zbog afričke kuge: Vlasnicima za nadoknadu štete 500 miliona dinara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala