- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Održana specijalna projekcija filma „Heroji Halijarda“ u Gornjem Milanovcu

© Foto : Sputnjiku ustupio producent "Kontrast studios"/Srđan StevanovićIndividualne tragične sudbine kao paradigma srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola
Individualne tragične sudbine kao paradigma srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2023
Pratite nas
Specijalna projekcija domaćeg igranog filma „Heroji Halijarda“ scenariste i reditelja Radoša Bajića, svečano je održana sinoć u Velikoj sali Doma kulture „Mija Aleksić“ pred prepunim gledalištem, objavili su producenti na društvenim mrežama.
Autorska i glumačka ekipa je prisustvovala ovoj projekciji: Radoš Bajić, Nela Mihailović, Nebojša Ljubišić, Nedeljko Bajić, Nina Nešković, Milan Vasić, Čubrilo Ćupić, Ivan Vučković, Đorđe Marković i drugi. Oni su dobili dugotrajni aplauz od barem 10 minuta nakon završene projekcije dvočasovnog ratnog spektakla koji je sniman od 2021. do 2022. godine.
Podsetimo, zvanična premijera je zakazana za 10. oktobar u Mts Dvorani u Beogradu.
U čast obeležavanja godišnjice operacije Halijard, veliki filmski projekat je imao ekskluzivnu premijeru.
Opština Gornji Milanovac 2021. godine potpisala je Protokol o saradnji sa producentskom kućom „Kontrast studios“ osnivača Radoša Bajića i na taj način stekla status Domaćina filma „Heroji Halijarda“.
Scenarista, reditelj, producent, i jedan od glumaca Radoš Bajić obratio se punoj sali nakon projekcije rečima zahvalnosti.
Bajić je pozdravio žitelje Gornjeg Milanovca i mesta u okolini iz Pranjana, Leušića, Družetića, Matovića, Brajića.
„Danas je jedan veliki dan. Posle pet godina naših snova, u prilici smo da uradimo ono što smo obećali, da prvo vama, u ovom prelepom zdanju Doma kulture, prikažemo igrani film u koji smo uložili izuzetno mnogo truda, snova, emocija, žrtvovanja, odricanja. I ne zamerite, mislim da imamo razloga da budemo malo ponosni i večeras mirni i zadovoljni“, istakao je Radoš Bajić sinoć u svečanom obraćanju publici.
Kompletan autor se u petak veče zahvalio svima koji su pomogli da se realizuje ovako zahtevan projekat, sa kojim Bajić, kako je otkrio, „verovatno privodi kraju svoju možda i globalnu karijeru“ i dodao – „ali nećemo sada o tim tužnim temama“.
Bajić je uputio zahvalnost domaćinu projekta, opštini Gornji Milanovac, stanovnicima sela Pranjani i okolnim mestima gde su izuzetno lepo dočekani i imali zadovoljstvo da se osećaju kao kod kuće zbog divnog gostoprimstva, tokom dugih meseci snimanja tako zahtevnog ratnog ostvarenja.
Reditelj i scenarista je otkrio da su ovoj premijeri prisustvali i predstavnici Fondacije „Halijard“, kadeti američkog vojnog vazduhoplovstva, te je izrazio nadu da će oni „poneti prave utiske o tome šta predstavlja ovaj film, šta je srpski narod, šta je Srbija, i to je poruka koju smo želeli da pošaljemo“.
„Igrani film „Heroji Halijarda“, onako kako smo to obećali, od večeras je krenuo prema svojoj publici, u zemlji i celom svetu, i to je krenulo iz ovog divnog grada Gornjeg Milanovca, ovih divnih predela, i to je upravo lepota ovog filma“, zaključio je Radoš Bajić.
Ratna drama inspirisana istinitim događajima, „Heroji Halijarda“ neispričana je priča o tragediji jednog vremena, o herojstvu i beznađu, prijateljstvu, žrtvovanju i plemenitosti, ljubavi i dobroti.
U proleće 1944. godine, u trenutku završnice Drugog svetskog rata, u jednom srpskom selu u toku je najveća pojedinačna akcija spasavanja američkih i savezničkih pilota (više od 500) u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznata kao „Operacija Halijard“.
Producenti najnovijeg filma su kuća „Kontrast Studios“, kompanija Telekom Srbija, Radio televizija Srbije, uz podršku Filmskog centra Srbije, a planirana je i mini serija „Vazdušni most“ na RTS 1, prema ovom filmu, kada ostvarenje prodje bioskopsku distribuciju.
Scenario osim Radoša Bajića potpisuje i naš najveći dramski pisac Dušan Kovačević, dok su producenti, uz Bajića, njegova deca – Nedeljko Bajić i Jelena Bajić Jočić.
Glavne uloge tumače, osim navedenih i prisutnih na premijeri - Žarko Laušević, Petar Božović, Nikola Rakočević, a u pratećim epizodnim rolama nastupaju - Ljiljana Blagojević, Branislav Lečić, Ljiljana Stjepanović, Jovo Maksić, Vučić Perović, Radovan Raša Vujović, Nebojša Dugalić, Vojislav Voja Brajović, Vanja Ejdus, Slobodan Boda Ninković, Dragan Petrović Pele, kao i veći broj raznih engleskih i američkih glumaca.
Muziku potpisuju Bilja Krstić i Dragomir Miki Stanojević.
Radoš Bajić - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2023
KULTURA
Prva mi je Srbija: Životna priča Radoša Bajića - Od partizanske eskadrile do „četnika“ u Sarajevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala