- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novak ide na Olimpijske igre – ko će još predstavljati Srbiju?

© AP Photo / Alex BrandonNovak Đoković na treningu u Tokiju pred početak Olimpijskih igara
Novak Đoković na treningu u Tokiju pred početak Olimpijskih igara - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2023
Pratite nas
Novak Đoković sa velikim nestrpljenjem čeka Olimpijske igre u Parizu jer i dalje ima nedosanjan san o zlatnoj medalji za Srbiju, ali ostali srpski teniseri moraće ozbiljno da se potrude kako bi mogli da igraju u Parizu, Na teniski turnir ide 56 najboljih igrača sveta, a poslednji dan do kog će moći da se kvalifikuju je deseti jun naredne godine.
Kada se govori o kvalifikacijama za Olimpijske igre akcenat često ume da bude na ekipnim sportovima, a malo je poznato po kom sistemu se određuje koji će teniseri nastupati za svoju zemlju.
Za Novaka Đokovića, najboljeg srpskog tenisera, svakako neće biti zime jer je trenutno prvi na svetu, a pored toga ispunio je i uslov igranja za Dejvis kup posle pobede nad Alehandrom Davidovičem Fokinom, međutim za ostale put nije lak.
Glavni kvalifikacioni kriterijum biće pozicije igrača na ATP i VTA rang listama objavljenim desetog juna 2024. godine. Kvalifikacioni period traje 52 nedelje i svi teniseri i teniserke za to vreme imaju zadatak da obezbede što bolju poziciju.
Da bi bili kvalifikovani, igrači moraju da zadovolje ključne kriterijume odnosno da budu deo tima na dva takmičenja Bili Džin King kupa (žene) ili Dejvis kupa (muškarci) između Tokija 2020. i Pariza 2024. godine.
Nikola Jokić, Majami - Denver, treća utakmica - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2023
SPORT
Blizanci uputili neverovatne pretnje Jokiću: „Dobiće on svoje“ /video/
Svaki Nacionalni olimpijski komitet može da prijavi najviše dvanaest tenisera, sa najviše četiri prijave u muškom i ženskom singlu (najbolje rangirani u svojoj zemlji), po dva para u muškoj i ženski dubl i singl u mešovitom dublu.
Onima koji su rangirani van prvih 56 i iz Olimpijskog komiteta sa manje od četiri prijave je dozvoljeno da se takmiče.
Četiri od preostalih osam mesta se pripisuju Olimpijskim komitetima koji još nisu kvalifikovali četiri tenisera u tri kontinentalne zone odnosno pobedniku i drugoplasiranom sa Panameričkih igara 2023 godine, osvajačima zlatnih medalja sa Azijskih igara 2022. godine i Afričkih igara 2023.godine. Poslednja četiri mesta su rezervisana za domaćina Francusku i olimpijske ili Grend slem šampione koji insu uspeli da se kvalifikuju prema drugim kriterijumima.
Za muški i ženski dubl, 32 mesta će biti ponuđeno za najbolje rangirane timove, od kojih je deset rezervisano za igrače u prvih deset na rang-listi dublova, koji bi mogli da izaberu svog partnera iz svog Olimpijskoj komiteta koji je rangiran među 300 najboljih.
Najbolje rangirani srpski teniser posle Novaka je Laslo Đere koji je trenutno 37. na svetu, dok su Miomir Kecmanović i Dušan Lajović na 48. i 52. mestu. Prema trenutnom stanju i tabeli četiri srpska tenisera ispunjavaju sve kvote, ali do leta sledećeg godine biće odigrano još mnogo turnira.
Kada je reč o srpskim teniserkama veliko je pitanje koja će ići na Olimpijske igre, s obzirom na to da Srbija nema teniserku u prvih sto, ali pošto ima još mnogo vremena o tome će se tek razmišljati.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
SPORT
Novakov šou u Španiji: „Samo sekunda, molim vas“ /video/
Novak Đoković Karlos Alkaras finale Vimbldona - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
SPORT
Đoković: Očekivao sam Alkarasa
Karlos Alkaras - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
SPORT
Alkarasa „namestili“ da bude laka meta – „Karlose, to je mučenje, a ne kultura“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala