Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Nemirni atom“: Agresija NATO – masovni zločin i varvarska akcija protiv Srba /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićZgrada Generalštaba VJ teško oštećena u NATO bombardovanju
Zgrada Generalštaba VJ teško oštećena u NATO bombardovanju - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
Pratite nas
Na međunarodnoj konferenciji „Nemirni atom“ održanoj u Ruskom domu u Beogradu ocenjeno je da je NATO agresija na SRJ bila masovni zločin i varvarska akcija protiv srpskog naroda.
Međunarodna konferencija „Nemirni atom“ o upotrebi municije sa osiromašenim uranijumom održana je danas u Ruskom domu u Beogradu.

Agresija NATO – varvarska akcija protiv srpskog naroda

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko ocenio je da akcija NATO 1999. godine nije bila humanitarna, već varvarska akcija protiv srpskog naroda, usmerena ka uništenju SRJ kao države.
On je ocenio da municija sa osiromašenim uranijumom ima karakteristike nuklearnog oružja, „možda ne po svojim uticajima na rušenje i ubijanje, već po svom uticaju koji dolazi kasnije“.
„To je naučna činjenica koju je nažalost potvrdila tužna praksa u Srbiji“, dodao je Bocan Harčenko.

Upotreba osiromašenog uranijuma – masovni zločin

Ambasador je istakao da će pravda i istina pobediti bez obzira što Zapad odbija da prihvati svedočanstvo svog varvarstva. A istina je da će kao i u drugim slučajevima agresivnih dejstava Zapada, okolnosti korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom biti svrstane u niz ratnih zločina.
„Ovde u bivšoj Jugoslaviji, na teritoriji Srbije apsolutno nije bilo vojnih ciljeva za korišćenje ove vrste oružja koja može, sa svojim posledicama da se poredi sa oružjem za masovno uništenje. Cilj je bio jedan – naneti što veću štetu Srbiji i srpskom narodu ne samo tokom agresije već i tokom dugog perioda u budućnosti“.

Principijelna razlika između Rusije i Zapada

Prema njegovim rečima, nije bilo vojne potrebe da se municija sa osiromašenim uranijumom koristi ni na Kosovu i Metohiji, ni u Republici Srpskoj, a tako nema potrebe ni da se koristi danas u Ukrajini.
© Sputnik / Dejan SimićMeđunarodna konferencija „Nemirni atom“ u Ruskom domu
Međunarodna konferencija „Nemirni atom“ u Ruskom domu - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
Međunarodna konferencija „Nemirni atom“ u Ruskom domu
„Uzgred, Vojska Ruske Federacije ima čitav kontigent takve municije ali nema govora o njenom korišćenju imajući u vidu njen uticaj na Ukrajinu i u tome je principijelna razlika između Rusije i Zapada“, dodao je Harčenko.

Presuda protiv NATO do kraja godine

Advokat Srđan Aleksić, zastupnik obolelih od posledica korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom i članova njihovih porodica podsetio je da je od 2001. godine do danas podneto 35 tužbi protiv NATO. Najdalje se otišlo po prvoj tužbi za pukovnika Dragana Stojičića, gde se NATO izjasnio da ima imunitet, što nije tačno jer ne može imati imunitet zbog ratnog zločina prema civilnom stanovništvu.
Upotrebom municije sa osiromašenim uranijumom NATO nam je zagadio zemlju vodu i vazduh. Više od 15 tona osiromašenog uranijuma je bacio, kako oni sami tvrde, na teritoriji Južne Srbije i kosova i Metohije, a naši izvori kažu preko 35 tona. A to je više od 300 puta više radijacije nego u Hirošimi i Nagasakiju, što znači da mi imamo epidemiju kancera u Srbiji, objasnio je Aleksić.
„Ostale tužbe su takođe podnete pred višim i osnovnim sudom u Beogradu i očekujemo rasprave. Očekujemo za Dragana Stojčića nalaz iz Torina, onako kako radi moj kolega Anđelo Fiore Tartalja, advokat iz Rima. Znači veštačila je ista institucija koja je veštačila i italijanske vojnike i u tom nalazu imamo 21 metal koji je toksičan i opasan za organizam i preko 500 puta više osiromašenog uranijuma u telu Dragana Stojčića. To znači da presudu očekujem do kraja godine, da nam sud zakaže ročište. Druge dokaze nemamo, a pošto NATO ne želi da učestvuje u postupku sudija može da donese odgovarajuću presudu.“

Odštetu od NATO naplatiti preko Bečke konvencije

Aleksić je istakao da bi se odšteta od NATO mogla dobiti ukoliko sud donese pravosnažnu i izvršnu presudu.
© Foto : Ruski dom, promoMeđunarodna konferencija „Nemirni atom“ u Ruskom domu
Međunarodna konferencija „Nemirni atom“ u Ruskom domu - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
Međunarodna konferencija „Nemirni atom“ u Ruskom domu
„Imamo Bečku konvenciju koja dozvoljava da se u tim situacijama sprovodi naša presuda kao što njihove presude mogu da se sprovode u Srbiji, putem Bečke konvencije. NATO ima svojstvo pravnog lica i svoje fondove i mi se nadamo da ćemo odštete naplatiti preko njihovih fondova. Ali, sačekajmo da dobijemo prve presude“, zaključio je Aleksić.
Na međunarodnoj konferenciji „Nemirni atom“ promovisana je Aleksićeva knjiga „Projektili pravde“ i prikazan je dokumentarni film „Osiromašeni uranijum“ posvećen bombardovanju SRJ, ruskog autora Aleksandra Rogatkina.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
RUSIJA
Srbi znaju: Zaharova podsetila Vašington koliko je „bezbedan“ osiromašeni uranijum
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala